Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ήρθε η ώρα του Καντάφι.


Τραγικός απολογισμός
Τουλάχιστον 84 οι νεκροί των διαδηλώσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις

Τρίπολη, Λιβύη
Για 84 νεκρούς από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λιβύη κάνει λόγο η Human Rights Watch, ενώ η Διεθνής Αμνηστία μιλά για τουλάχιστον 46 θύματα.
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει την οργάνωση και το συντονισμό των διαδηλωτών μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης
Υπενθυμίζεται ότι οι μεγάλες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ξεκινούσαν από το Facebook, όπως ακριβώς συνέβη στην Τυνησία.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 46, όμως, άλλες οργανώσεις μιλούν ακόμα και για 84 νεκρούς.

Η Αμνηστία κατηγόρησε τις λιβυκές αρχές ότι έχουν δώσει εντολή στην αστυνομία να ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών.
«Η αύξηση του απολογισμού των νεκρών και η φύση των τραυμάτων τους καταδεικνύουν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν λάβει άδεια να χρησιμοποιούν θανατηφόρα ισχύ έναντι άοπλων διαδηλωτών που καλούν να υπάρξει

Την ίδια ώρα, ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης Αμπντελραμάν Αλ Αμπάρ ζήτησε την διενέργεια έρευνας για τις βιαιότητες που σημάδεψαν τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, ιδιαίτερα στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με πηγή, που δεν κατονομάστηκε.
«Ο εισαγγελέας έχει διατάξει την διενέργεια έρευνας για τους λόγους των επεισοδίων σε διάφορες πόλεις και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να δικαστούν όσοι είναι ένοχοι για τον θάνατο κάποιου ή για λεηλασίες» ανέφερε η πηγή.
Newsroom ΔΟΛ
....................................................................

Με τηλεοπτικό του διάγγελμα, προειδοποιεί για εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι
Ο Σαίφ αλ-Ισλάμ κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι προσπαθούν να διασπάσουν τη χώρα σε μικρότερα κομμάτια

Τρίπολη, Λιβύη (Δευτέρα 21 Φεβ. 2011)
Προειδοποιητικό μήνυμα ότι η Λιβύη μπορεί να βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο έστειλε με δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι LIBYAN TV ο γιος του ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Kαντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ Kαντάφι, την ώρα που οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και αστυνομίας εξαπλώθηκαν και μέσα στην πρωτεύουσα, Τρίπολη.
Ο Σαίφ υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι το καθεστώς του πατέρα του θα προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών.
«Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε συμφωνούμε σήμερα σε μεταρρυθμίσεις, είτε δεν θα θρηνήσουμε 84 νεκρούς, αλλά χιλιάδες και ποταμοί αίματος θα κυλήσουν σε ολόκληρη τη Λιβύη» δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο Σαίφ που προσπάθησε και στο παρελθόν, αλλά ανεπιτυχώς να εφαρμόσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, στις δηλώσεις του κυρίως κατήγγειλε εκείνους που κατά τη γνώμη του βρίσκονται πίσω από όλη αυτή τη βία.
Όπως είπε, οι διαδηλωτές που κυρίως ήταν συγκεντρωμένοι στα ανατολικά της χώρας απείλησαν να βυθίσουν τη Λιβύη στον εμφύλιο πόλεμο, με σκοπό να διασπάσουν τη χώρα σε μικρότερα κομμάτια.
Ο Σαίφ, επίσης, αναγνώρισε ότι η αστυνομία και ο στρατός έκαναν πολλούς λανθασμένους χειρισμούς με τους διαδηλωτές. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι αναφορές που κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς είναι υπερβολικές.
Σύμφωνα, βέβαια, με την οργάνωση Human Rightw Watch, τουλάχιστον 223 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λιβύη από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα.
Ο γιος του ηγέτη της Λιβύης χαρακτήρισε κομβικό το ρόλο του στρατού για την αντιμετώπιση της συνωμοσίας και διαβεβαίωσε ότι ο στρατός θα διαφυλάξει την ασφάλεια της χώρας με κάθε θυσία. Ορκίστηκε δε ότι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν εναντίον των υπονομευτών της ενότητας, μέχρι τον τελευταίο που θα παραμείνει ζωντανός.
Προανήγγειλε, επίσης, τη σύγκλιση του Μεγάλου Λαϊκού Κογκρέσου που αποτελεί σώμα ανάλογο με τη Βουλή, προκειμένου να συζητήσει την ατζέντα μεταρρυθμίσεων στη χώρα, ενώ έκανε λόγο και για λήψη μέτρων από την κυβέρνηση που θα αυξάνουν τους μισθούς.

Επιφυλακτικός ο Ομπάμα
Μετά τα τελευταία γεγονότα στη Λιβύη και το τηλεοπτικό διάγγελμα του γιου του Γκαντάφι ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα ενημέρωνεται διαρκώς για κάθε νέα εξέλιξη.
Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, αναλύονται προσεκτικά όσα δήλωσε ο γιος του Kαντάφι, ώστε να μετρηθούν ρεαλιστικά, οι προοπτικές μιας πραγματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ οι ΗΠΑ αναμένουν διευκρινίσεις για τις προθέσεις των Λίβυων αξιωματούχων, συνεχίζουν να επιμένουν στην αποφυγή χρήσης βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
.......................................
Σκηνές χάους στη Λιβύη (Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011)
Βία και εκφοβισμοί στην Τρίπολη, αναμένεται ομιλία Καντάφι
Όλο και περισσότεροι πρώην σύμμαχοι του Καντάφι σπεύδουν να τον εγκαταλείψουν
Με τανκ, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη επιχειρεί να καταστείλει την εξέγερση στη Λιβύη, ο Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος διαψεύδει τις φήμες που έκαναν λόγο για αποχώρησή του στη Βενεζουέλα. Ο Λίβυος ηγέτης αναμένεται να μιλήσει σύντομα, μεταδίδει η τηλεόραση της Λιβύης. Όλο και περισσότεροι σύμμαχοί του σπεύδουν να τον εγκαταλείψουν, προβλέποντας ένα «πικρό τέλος». Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Τρίπολης κάνουν λόγο για πυροβολισμούς, εκφοβισμούς και ελλείψεις τροφίμων. Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, λέει ο ΟΗΕ.
Ο Λίβυος ηγέτης αναμένεται να μιλήσει σύντομα, και σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης της χώρας, θα ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις και ένα πρόγραμμα για εκχώρηση εξουσιών σε τοπικές κυβερνήσεις.
Μαρτυρίες πολιτών και ξένων διπλωματών σε μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «σφαγή» στους δρόμους της πρωτεύουσας, όπου επεκτάθηκαν οι συγκρούσεις το τελευταίο 48ωρο.
Οι βομβαρδισμοί στην Τρίπολη συνεχίστηκαν και την Τρίτη, ενώ μισθοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν εκφοβισμούς και πυροβολισμούς από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ αντιμετωπίζουν και για ελλείψεις τροφίμων.
Ο εκπρόσωπος της αντιπολιτευτικής ομάδας Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Λιβύης, Μοχάμεντ Αμπντάλα, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει το προάστιο Φασλούμ στην Τρίπολη και ότι πυροβολούν αδιακρίτως όποιον κινείται στους δρόμους.
Ελλείψεις τροφίμων και βενζίνης καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια ακόμα τακτική του Λίβυου ηγέτη για να καταστείλει τις αντιδράσεις.
Στην πόλη Αλ Μπάιντα, κάτοικος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι 26 άτομα, ανάμεσά τους και ο αδελφός του πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από ανθρώπους του Μ.Καντάφι.
«Σε πυροβολούν επειδή απλά περπατάς στο δρόμο» δήλωσε κλαίγοντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Την ίδια ώρα, ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters μεταδίδει ότι η λυβική πλευρά των συνόρων με την Αίγυπτο ελέγχεται από οπλισμένους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Αδιευκρίνιστος εξακολουθεί να παραμένει ο αριθμός των θυμάτων: διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι νεκροί από τις συμπλοκές είναι τουλάχιστον 300 με 400, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, οι νεκροί ανέρχονται στους 560.
Tο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μεταδίδει ότι αγνοείται η τύχη σχεδόν 1.400 ανθρώπων.

Αποκομμένος από τους συμμάχους
Κι ενώ ο Μουαμάρ Καντάφι αρνείται να αποχωρήσει -εμφανίστηκε, μάλιστα, στην τηλεόραση όπου δήλωσε ότι δεν εγκατέλειψε τη Λιβύη για τη Βενεζουέλα- το πολιτικό του μέλλον φαντάζει αβέβαιο. Ο Λίβυος ηγέτης βρίσκεται αποκομμένος από σημαντικό τμήμα του στρατού του και ακόμα και ομάδες ενόπλων δυνάμεων αποσκίρτησαν και τάχθηκαν στο πλευρό των εξεγερμένων.
Αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο, ο Μ.Καντάφι «εγκαταλείπεται» από διπλωμάτες και στελέχη του καθεστώτος του.
Ο πρεσβευτής της Λιβύης στις ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν αντιπροσωπεύει πλέον το «δικτατορικό καθεστώς» της χώρας του και κάλεσε τον Καντάφι να αποχωρήσει.
Μία ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε παραιτηθεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση υπερβολικής βίας κατά των διαδηλωτών, ενώ ο εκπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο ανακοίνωσε ότι «προσχωρεί στην επανάσταση». Ακόμη και ο ίδιος ο Λίβυος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραήμ Νταμπασί ανακοίνωσε την προσχώρησή του στο πλευρό των διαδηλωτών.
Ο πρώην προσωπάρχης του Μ.Καντάφι, Νούρι Αλ-Μισμάρι, τόνισε ότι ο Λίβυος ηγέτης δεν θα παραιτηθεί, ούτε θα φύγει από τη Λιβύη και προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης με τους διαδηλωτές θα είναι «αιματηρό».

«Θα συνεχίσει. Δεν υπάρχει κανείς πιο ισχυρός από τον λαό, αλλά δεν θα εγκαταλείψει τη Λιβύη, δεν θα παραιτηθεί» δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Reuters, ο -για σχεδόν 40 χρόνια- συνεργάτης του Καντάφι.
Προέβλεψε πάντως «νίκη του λαού», ενώ τόνισε πως δεν πιστεύει πως η εξέγερση θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.

«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»;
Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ ζητά τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις επιθέσεις κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Νάβι Πιλάι, ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι βιαιότητες, καταδίκασε «την αναφερθείσα χρήση πολυβόλων, ελεύθερων σκοπευτών και μαχητικών αεροσκαφών κατά διαδηλωτών.»
«Οι εκτεταμένες και συστηματικές επιθέσεις κατά πολιτών μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» είπε.
Newsroom ΔΟΛ
....................................

Μάχη για τη δυτική Λιβύη (Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011)

Μπροστά στο τέλος, ο Καντάφι πνίγει τη χώρα στο αίμα και ετοιμάζει νέο διάγγελμα

Εξεγερμένοι Λίβυοι μπήκαν σε στρατόπεδο της Βεγγάζης και αφαίρεσαν οπλισμό.
Συνθλίβοντας το λαό του προσπαθεί ο Μουαμάρ Καντάφι να διατηρήσει τον έλεγχο της Τρίπολης. Στα ανατολικά, Βεγγάζη και Τομπρούκ, πλήθη διαδηλωτών υψώνουν τις προ Καντάφι σημαίες της Λιβύης και γιορτάζουν την «απελευθέρωση». Στην πρωτεύουσα, μάρτυρες αναφέρουν ότι στρατιώτες και μισθοφόροι σπέρνουν τον τρόμο. Στην πόλη Μισράτα διαδηλωτές και δυνάμεις του Καντάφι συγκρούονται, και υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς νεκρούς.
Ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι αναμένεται να μιλήσει σύντομα στην πόλη Αλ Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατεύματα πιστά στον Καντάφι έχουν επιτεθεί εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πόλη. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια πως η πόλη έχει μετατραπεί σε «σφαγείο» και είναι δύσκολο να πει κανείς πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.
Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει πληροφορίες για 10.000 νεκρούς και 50.000 τραυματίες στη Λιβύη. Στρατιώτες, υπουργοί και διπλωμάτες εγκαταλείπουν τον Καντάφι, Οι κυβερνήσεις διεθνώς δίνουν αγώνα για τον επαναπατρισμό των υπηκόων τους με αεροπλάνα και πλοία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση -κυρίως Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα- ετοιμάζεται να βρεθεί μπροστά σε τεράστιο κύμα προσφύγων.


Το αεροδρόμιο της Βεγγάζης δεν λειτουργεί και στο αεροδρόμιο της Τρίπολης επικρατούν χαοτικές συνθήκες. Αρκετές πτήσεις έχουν αναχωρήσει και περισσότερα αεροσκάφη και πλοία κατευθύνονται στη Λιβύη, για να απομακρύνουν ξένους υπηκόους. Διεθνείς εταιρείες απομακρύνουν το προσωπικό τους.
Aνώτερος Eυρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας την Πέμπτη ότι η ΕΕ δεν αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση για ανθρωπιστικούς λόγους στη Λιβύη, ώστε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των πολιτών της.
«Είναι μία πιθανότητα πάνω στην οποία εργαζόμαστε» δήλωσε ο αξιωματούχος. Μεταξύ των σεναρίων που μελετώνται, θα μπορούσε να υπάρχει και μία κινητοποίηση στρατιωτικών μέσων για ανθρωπιστικούς λόγους, για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση πολιτών, διευκρίνισε. Ωστόσο τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, όπως υπογράμμισε.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Συμμαχία δεν πρόκειται να επέμβει στη σύγκρουση στη Λιβύη. Ο Ράσμουσεν τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει κανένα τέτοιο αίτημα, και σε κάθε περίπτωση η όποια επέμβαση πρέπει να βασίζεται σε εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα, η νότια Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός τεράστιου μεταναστευτικού κύματος από τη βόρεια Αφρκή, και τονίζει πως η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα και Κύπρος ζήτησαν σε έκτακτη υπουργική συνάντηση στη Ρώμη τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης. Η Ρώμη εκφράζει φόβους για «βιβλικών διαστάσεων έξοδο», ένα κύμα τουλάχιστον 200.000 έως 300.000 μεταναστών από τη Λιβύη.
Φόβοι για τεράστιο μεταναστευτικό κύμα στη νότια Ευρώπη

Ο Καντάφι προσπαθεί να «κρατήσει» την Τρίπολη
Ο Μουαμάρ Καντάφι βύθισε τη Λιβύη σε εμφύλιο πόλεμο με ένα παραληρηματικό διάγγελμα, στο οποίο διακήρυξε ότι θα πεθάνει ως μάρτυρας και θα συνθλίψει την εξέγερση. Η ανατολική Λιβύη έχει φύγει από τα χέρια του και πλέον προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο στην Τρίπολη, καθώς και σε δυτικές πόλεις, όπου οι πολίτες έχουν αρχίσει επίσης να ξεσηκώνονται κατά του καθεστώτος.
Το μεγαλύτερο τμήμα της Τρίπολης είναι έρημο. Στους δρόμους βρίσκονται μόνο αστυνομικοί και στρατιώτες πιστοί στο καθεστώς, καθώς και μισθοφόροι, που σύμφωνα με πληροφορίες ανοίγουν πυρ, λεηλατούν και σπέρνουν τον τρόμο. Μαρτυρίες γιατρών από τη Λιβύη αναφέρουν ότι ένοπλοι πυροβολούν ανθρώπους σε νοσοκομεία.
Οι Λίβυοι φαίνεται πως έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και ελπίζουν πως διαδηλωτές από τα ανατολικά μαζί με στρατιώτες που έχουν λιποτακτήσει θα έλθουν αν τους βοηθήσουν. Κάτοικος της Τρίπολης δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε επαφή με τις ελεύθερες πόλεις στα ανατολικά και για την Πέμπτη προετοιμάζεται πορεία στην Τρίπολη.
Το καθεστώς φέρεται κατ' άλλες πληροφορίες να έχει στρέψει δύο πολεμικά πλοία να «κοιτούν» την πρωτεύουσα...
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φέρεται να έχουν τον έλεγχο της πόλης Ζουάρα, περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, όπως δήλωσαν Αιγύπτιοι εργάτες που πέρασαν στην Τυνησία.
Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐντ, αρνήθηκε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε λιβυκές πόλεις, χαρακτηρίζοντας παράληλα υπερβολικές τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών.


«Ελεύθερη» Βεγγάζη
Στη Βεγγάζη και το Τουμπρούκ οι διαδηλωτές πανηγυρίζουν κρατώντας τις προ Καντάφι σημαίες και πανό που γράφουν «Ελεύθερη Λιβύη», σύμφωνα με εικόνες που έδειξε το Αλ Τζαζίρα. Ανταποκριτής του Guardian που έφθασε στη Βεγγάζη μετέδωσε ότι στρατιώτες μαζεύουν στην αυλή ενός αστυνομικού τμήματος τόνους όπλων και πυρομαχικών για να μην πέσουν στα χέρια δυνάμεων πιστών στον Λίβυο ηγέτη.
Πιλότος φέρεται, εν τω μεταξύ, να αρνήθηκε να υπακούσει σε εντολή να βομβαρδίσει τη Βεγγάζη και να έριξε το αεροπλάνο του, έχοντας χρησιμοποιήσει πρώτα το σύστημα εκτόξευσης.
Στρατιώτες, υπουργοί και διπλωμάτες «εγκαταλείπουν» τον Καντάφι
Στρατιώτες, Λίβυοι διπλωμάτες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπουργοί εγκαταλείπουν τον Καντάφι και τάσσονται με το μέρος των διαδηλωτών. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Αμπντούλ Φατάχ Γιουνές. Ο ίδιος δήλωσε στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια ότι δεν ευθύνεται για τη σφαγή των τελευταίων ημερών, επιβεβαίωσε ότι η Βεγγάζη βρίσκεται στα χέρια των διαδηλωτών και τόνισε ότι τώρα όλοι έχουν στα χέρια τους όπλα.

«Το καθεστώς Καντάφι έχει τελειώσει» δήλωσε ο πρώην υπουργός. Ο Καντάφι δεν θα φύγει από τη χώρα, πιθανότατα θα αυτοκτονήσει, ανέφερε. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουσταφά Αμπντετζαλίλι, ο οποίος επίσης εγκατέλειψε τον Καντάφι, έδωσε την ίδια ώρα συνέντευξη στη σουηδική Expressen, λέγοντας ότι ο Καντάφι είχε δώσει προσωπικά την εντολή για το βομβαρδισμό του αεροσκάφους της Pan Am στο Λόκερμπι το 1998.


Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης δήλωσε σε πρεσβευτές της ΕΕ στην Τρίπολή ότι η Αλ Κάιντα έχει εγκαθιδρύσει «ισλαμικό εμιράτο» στη Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη και επικεφαλής είναι ένας πρώην κρατούμενος στη βάση του Γκουαντάναμο. Ωστόσο, κάτοικοι της πόλης δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι αυτοί είναι ισχυρισμοί με τους οποίους η λιβυκή κυβέρνηση προσπαθεί να φοβίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διεθνής κοινότητα ζητά να μπει τέλος στη βία και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι - Μουν τονίζει ότι «οι υπαίτιοι για αυτό το λουτρό αίματος πρέπει να τιμωρηθούν».


Στο προσκήνιο βγαίνει, εν τω μεταξύ, και ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δηλώνοντας βέβαιος ότι το κύμα αναταραχής στη Μέση Ανατολή θα εξαπλωθεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική για να «φέρει το τέλος κυβερνήσεων που καταπιέζουν και ταπεινώνουν τους λαούς τους».

Επιστροφή ξένων πολιτών
Δύο πλοία που μετέφεραν συνολικά 3.028 Τούρκους και 59 υπηκόους άλλων χωρών, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από την Λιβύη, έφθασαν με ασφάλεια στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας. Περισσότεροι από 5.000 από τους 25.000 Τούρκους πολίτες που ζουν στη Λιβύη έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί από τη χώρα, στο πλαίσιο της «μεγαλύτερης επιχείρησης εκκένωσης στην τουρκική ιστορία», όπως την αποκάλεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Τα τουρκικά πλοία έφθασαν στη Μαρμαρίδα αργά το βράδυ της Τετάρτης ύστερα από ταξίδι 20 ωρών από το λιμάνι της Βεγγάζης.
Αλλοι 343 Τούρκοι, οι οποίοι εργάζονται για δύο ιδιωτικές εταιρίες στη Λιβύη, μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με ναυλωμένο αεροπλάνο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μετά την αλλαγή των πληρωμάτων και τον ανεφοδιασμό τους, τα πλοία θα κατευθυνθούν και πάλι στη Λιβύη για να παραλάβουν περισσότερους ανθρώπους.
Επίσης, τέσσερα αεροπλάνα της ρωσικής Πολιτικής Αεροπορίας απομάκρυναν από τη Λιβύη εκατοντάδες Ρώσους, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ανάμεσα στους απομακρυνθέντες είναι και επικεφαλής ρωσικών κρατικών εταιριών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, όπως η Gazprom, η Lukoil και η ρωσική υπηρεσία εθνικών σιδηροδρόμων
Newsroom ΔΟΛ
........................................

Τρίπολη, Λιβύη (Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011)
Τη στιγμή που οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης επιχειρούν αντεπίθεση για την ανακατάληψη πόλεων-κλειδιά στα ανατολικά της χώρας, ο Μουαμάρ Καντάφι εμφανίζεται ενώπιον υποστηρικτών του στην Τρίπολη και δηλώνει ότι η Λιβύη κυβερνάται από το λαό της και δεν έχει ανάγκη από προέδρους και βασιλείς.

«Δεν έχω εξουσία, δεν είμαι πρόεδρος, δεν μπορώ να παραιτηθώ» δηλώνει επευφημούμενος.

Συγκέντρωση υπέρ του Λίβυου συνταγματάρχη πραγματοποιείται στην Τρίπολη. Σφίγγει τον κλοιό η διεθνής κοινότητα, στο προσκήνιο και το ενδεχόμενο της στρατιωτικής επέμβασης.
Σε προσπάθεια αντεπίθεσης προχώρησαν την Τετάρτη δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι σε πόλεις στα ανατολικά της Λιβύης.
Οι δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση-αστραπή στην πόλη Ατζαμπίγια, ενώ έθεσαν προσωρινά υπό τον έλεγχό τους τμήματα της πόλης Μπρέγκα, αντικαθεστωτικοί, όμως, δηλώνουν ότι ανακατέλαβαν την πόλη.

Διαψεύδει τις πληροφορίες για επιθέσεις η κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ προχωρούν σε επίδειξη δύναμης μετακινώντας πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο και εξετάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη ή ακόμα και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.
Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι αεροδρόμιο στην περιοχή Μπρέγκα κατελήφθη από υποστηρικτές του Καντάφι και ότι οι δυνάμεις προχώρησαν σε τυφλό βομβαρδισμό της πόλης.
Μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Μπρέγκα, σύμφωνα με το Al Jazeera, καθώς και αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή.
Παράλληλα, ο ανταποκριτής του BBC, Τζον Σίμπσον, μετέδωσε ότι περίπου 100 οχήματα προέλαυναν προς την πόλη Ατζαμπίγια.
Αντικαθεστωτικοί εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι έχουν θέσει πάλι υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο.
Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Ατζαμπίγια είναι σταθερή και ότι αντικαθεστωτικοί συγκεντρώνονται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν μεγάλη επίθεση. «Μέχρι στιγμής είναι περισσότερο επιθέσεις με μεθόδους αντάρτικου» τόνισε.
«Επιχείρησαν να καταλάβουν την Μπρέγκα σήμερα το πρωί, αλλά απέτυχαν. Είναι πάλι στα χέρια των επαναστατών. (Ο Καντάφι) επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες ψυχολογικού πολέμου για να διατηρούνται οι πόλεις αυτές σε ανησυχία» τόνισε.
«Πιθανότατα θα ζητήσουμε ξένη βοήθεια, ίσως αεροπορικές επιδρομές σε στρατηγικές τοποθεσίες, που θα αποτελέσουν το καρφί στο φέρετρο του Καντάφι» δήλωσε ο Μουσταφά Γκεριάνι, εκπρόσωπος του συνασπισμού των αντικαθεστωτικών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: