Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ο Καντάφι (της τάξης του 1965) σπούδασε στην Ελλάδα, στη Σχολή Ευελπίδων.


Η επιμέλεια στην παρακολούθηση των μαθημάτων του στην Αθήνα, δεν τον βοήθησε να γίνει μεγάλος στρατάρχης, αλλά ένας ραδιούργος πραξικοπηματίας. Λίγα χρόνια μετά την αποφοίτησή του, ο νεαρός αξιωματικός που βλέπετε στην ασπρόμαυρη φωτογραφία ηγήθηκε πραξικοπήματος με το οποίο ανέτρεψε τον βασιλιά Ίντρις, ο οποίος δεν θα το πιστέψετε αλλά τη 1η Σεπτεμβρίου 1969 που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα εναντίον του βρισκόταν στην Ελλάδα! Συγκεκριμένα στα Καμένα Βούρλα για λόγους υγείας.

Τάξη 1965. Η τάξη του Καντάφι στη Σχολή Ευελπίδων.

Ο Καντάφι ήταν τόσο αδίστακτος από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, που κράτησε σε κατ΄ οίκον περιορισμό το γιό του βασιλιά για περισσότερο από 15 χρόνια!
Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1942,στη Σύρτη. Το 1961 διώχτηκε εξαιτίας της ακτιβιστικής δράσης τους και βρέθηκε στην Αθήνα όπου και τον κάναμε αξιωματικό.

Το πόσο εκκεντρικός είναι φαίνεται από το ντύσιμό του.
Κατάγεται από οικογένεια Βεδουίνων νομάδων και είναι πατέρας 8 παιδιών, με μεγαλύτερο γιο το Μουχαμάντ Καντάφι, επικεφαλής σήμερα της Ολυμπιακής Επιτροπής της Λιβύης.

Σημαντικές ημερομηνίες της περιόδου Καντάφι:
1976: εκδίδει το “Πράσινο Βιβλίο” στο οποίο περιγράφει το “παναραβικό του όραμα” που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Δύση τις δεκαετίες του 70 και του 80.

15 Απριλίου 1986: οι ΗΠΑ με πρόεδρο τον Ρ.Ρήγκαν βομβαρδίζουν τη Λιβύη. 60 νεκροί.
Αφορμή, ήταν η βομβιστική επίθεση σε αμερικανική ντισκοτέκ του Βερολίνου, στην οποία βρήκαν το θάνατο και Αμερικανοί.
Η Βρετανία κατηγόρησε το καθεστώς του Καντάφι για την τραγωδία στο Λόκερμπι της Σκοτίας, όταν ανατινάχθηκε η πτήση 103 αεροσκάφους της Pan Am, με 270 νεκρούς.

1993. Αξιωματικοί του στρατού επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Καντάφι.

1994. Η Λιβύη αποχώρησε από το Τσαντ.

1999. Μετά από πιέσεις του ΟΗΕ, η Λιβύη παρέδωσε στη δικαιοσύνη τους 2 υπόπτους για την τραγωδία στο Λόκερμπι.

2003 . Η Λιβύη ανέλαβε επίσημα την ευθύνη, αλλά και την αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

2004.Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ επισκέφθηκε επίσημα την Τρίπολη.

15 Μαίου 2006. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την επαναφορά των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Λιβύης. Επίσης, ήρθησαν οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί κατά της Λιβύης από το 1992.

2007. Ο Καντάφι επισκέφθηκε για πρώτη φορά επίσημα τη Γαλλία,

2 Φεβρουαρίου 2009. Ο Καντάφι εξελέγη πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης .

29 Μαρτίου του 2009. Χαρακτήρισε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως «μια νέα μορφή διεθνούς τρομοκρατίας.

Δεν αποκλείεται καθόλου πια να βρεθεί ενώπιον αυτού του Δικαστηρίου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από τη Ρούγα με τις φάμπρικες
............................................

Ομόφωνο ψήφισμα
Κυρώσεις κατά της Λιβύης επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ηνωμένα Έθνη
Με ομόφωνο ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε την Κυριακή κυρώσεις κατά της Λιβύης και κατά του ηγέτη της Μουαμάρ Καντάφι με αφορμή τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Συγκεκριμένα, τα 15 μέλη του Συμβουλίου επέβαλαν εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και ζήτησαν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μ.Καντάφι, μελών της οικογένειας του και στενών συνεργατών. Επιπλέον, παραπέμπουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Η απόφαση επικαλείται το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, που επιτρέπει τη χρήση βίας για την επιβολή των κυρώσεων. Το ίδιο κεφάλαιο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών αλλά και την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και στη Σομαλία.

Η υιοθέτηση κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέχει «ηθική υποστήριξη» σε εκείνους που αντιστέκονται στον Μ.Καντάφι, υπογράμμισε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ Ιμπραχίμ Νταμπάσι. Πρόσθεσε δε ότι οι κυρώσεις θα βοηθήσουν να μπει ένα τέλος «στο φασιστικό καθεστώς που υπάρχει ακόμη στην Τρίπολη».

Συνεχείς μάχες, δεκάδες τα θύματα
Μετά από 10 ημέρες σφοδρών συγκρούσεων, οι εξεγερμένοι υποστηρίζουν ότι ελέγχουν πλήρως το 80% της χώρας, κυρίως τα ανατολικά με προπύργιό τους τη Βεγγάζη αλλά και περιοχές κοντά σχετικά στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Παραταύτα, απηχώντας προφανώς την επίσημη γραμμή, ο γιος του Καντάφι Σαΐφ αλ-Ισλαμ, υποστήριξε το Σάββατο μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι στα τρία τέταρτα της χώρας η ζωή συνεχίζεται με ομαλούς ρυθμούς.

Στην Τρίπολη το Σάββατο επικρατούσε ηρεμία: τα καταστήματα ήταν ανοιχτά και οι πολίτες κυκλοφορούσαν στους δρόμους, ενώ αρκετοί υποστηρικτές του Καντάφι ήταν στην Πράσινη Πλατεία από όπου την Παρασκευή απηύθυνε πύρινο διάγγελμα καταγγέλοντας τους εχθρούς της χώρας.

Το βράδυ του Σαββάτου προς τη Κυριακή, μισθοφορικές δυνάμεις πιστές στη κυβέρνηση ενεπλάκησαν σε σφοδρές μάχες με αντάρτες στη Ζαουίγια, πόλη όπου υπάρχουν διυλιστήρια πετρελαίου, δυτικά της Τρίπολης.

Τουλάχιστον 50 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ άλλοι 30 αιχμαλωτίστηκαν από τους μισθοφόρους, ανέφερε κάτοικος της πόλης στο Reuters, ωστόσο η διασταύρωση των πληροφοριών είναι δύσκολη.

Συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στη Μισράτα.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι νεκροί της εξέγερσης έχουν φτάσει τους 1.000 αν και αναφορές από τη χώρα και εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων ανεβάζουν τον αριθμό κατά πολύ, ακόμα και στις 10.000, χωρίς πάντως να είναι για την ώρα δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων.

Κυβέρνηση επαναστατών στα ανατολικά
Την ώρα που ο έλεγχος της χώρας χάνεται σταδιακά από το καθεστώς Καντάφι –ήδη το ανατολικό τμήμα είναι στα χέρια των εξεγερμένων πολιτών– γίνονται οι πρώτες κινήσεις για την οργάνωση της διάδοχης κατάστασης και τη καθημερινή διαχείριση της ζωής στις περιοχές.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μουστάφα Μοχάμεντ Αμπούντ Ατζλέιλ, έχει ηγηθεί του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης με έδρα την Βεγγάζη στη Βεγγάζη, ανέφερε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Quryna.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι ο Καντάφι και μόνο φέρει
ευθύνη «για τα εγκλήματα που συνέβησαν» στη Λιβύη και πως η φυλή του, η Καντάντφα, έχει συγχωρεθεί. Επέμεινε δε στην ενότητα του εδάφους της πατρίδας και πως «η Λιβύη είναι ελεύθερη και η πρωτεύουσά της είναι η Τρίπολη».
Υπενθυμίζεται ότι οι πρεσβευτές της Λιβύης στον ΟΗΕ έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν εκπροσωπούν το καθεστώς, ενώ, όπως αναφέρει το BBC, βρίσκονται σε συζητήσεις για την υποστήριξή της.
Υπέρ της μεταβατικής κυβέρνησης έχει ταχτεί και ο πρεσβευτής της Λιβύης στις Ηνωμένες Πολιτείες Άλι Αουτζάλι.

Διακόπτουν τους διπλωματικούς δεσμούς δυτικές χώρες
Μετά τις ΗΠΑ και η Γαλλία ανέστειλε τις δραστηριότητες της πρεσβείας της στην Τρίπολη έπειτα από την απομάκρυνση ολόκληρου του προσωπικού της (μαζί τους και αρκετούς ξένους) με στρατιωτικό αεροσκάφος. Η προστασία των γαλλικών συμφερόντων στη Λιβύη ανατέθηκε στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διευκρίνισε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη έχει αποφασίσει ακόμη η Βρετανία και ο Καναδάς.
Την ίδια ώρα κλιμακώνεται η διεθνής πίεση κατά της Λιβύης για τερματισμό της βίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την άμεση παραίτηση του Μουαμάρ Καντάφι και την απομάκρυνσή του από τη χώρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, που δήλωσε ότι ο λαός της Λιβύης έχει μιλήσει και πως ο Μ.Καντάφι πρέπει να φύγει « χωρίς άλλη αιματοχυσία και βία».
Στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, μέσα και έξω από το κτίριο και τις αίθουσες αναμονής, παραμένουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που περιμένουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Πολλοί είναι Αιγύπτιοι που εργάζονται στη χώρα. Ακόμη, εκατοντάδες Τυνήσιοι που επίσης εργάζονται στη χώρα έχουν διασχίσει οδικά τα σύνορα.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ
1) Κρίσιμες διεργασίες σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λιβύη - Τετάρτη 10 Μαρτίου 2011.
2) Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Εν Μπιζανίω 20 Φεβρουαρίου 1913


Εν Μπιζανίω 20 Φεβρουαρίου 1913
Αγαπητέ Συνάδελφε

Σε χαιρετώ
Σε, που θα έχης την τύχη να ανοίξης το πέλμα του όπλου αυτού, θα εύρης την πεντάρα αυτή και να πάρης ένα τσιγάρο, να το καπνίσης στην υγεία μου.
Το όπλο αυτό το έφερα επί πέντε έτη.
Το δόξασα και με δόξασε και τώρα αναγκάζομαι, να το εγκαταλείψω, λόγω τραυματισμού μου.
Πέρασα τόσες και τόσες στιγμές και δεν το εγκατέλειψα και εάν η πατρίς σε χρειασθή, να το τιμήσης.

Νικ. Καβαδίας
Κοθρέα- ένωσις Κεφαλληνίας

(Ο Λάμπης Βολονάκης, λοχίας του Α’ λόχου του 17ου Συντάγματος Πεζικού υπηρετούσε στη Μικρά Ασία το 1920. Καθαρίζοντας το όπλο του βρήκε το σημείωμα και τη πεντάρα.
Τα φύλαξε μέχρι την επιστροφή του στην πατρίδα και τα κατέθεσε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος.)




Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ήρθε η ώρα του Καντάφι.


Τραγικός απολογισμός
Τουλάχιστον 84 οι νεκροί των διαδηλώσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις

Τρίπολη, Λιβύη
Για 84 νεκρούς από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λιβύη κάνει λόγο η Human Rights Watch, ενώ η Διεθνής Αμνηστία μιλά για τουλάχιστον 46 θύματα.
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει την οργάνωση και το συντονισμό των διαδηλωτών μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης
Υπενθυμίζεται ότι οι μεγάλες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ξεκινούσαν από το Facebook, όπως ακριβώς συνέβη στην Τυνησία.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 46, όμως, άλλες οργανώσεις μιλούν ακόμα και για 84 νεκρούς.

Η Αμνηστία κατηγόρησε τις λιβυκές αρχές ότι έχουν δώσει εντολή στην αστυνομία να ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών.
«Η αύξηση του απολογισμού των νεκρών και η φύση των τραυμάτων τους καταδεικνύουν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν λάβει άδεια να χρησιμοποιούν θανατηφόρα ισχύ έναντι άοπλων διαδηλωτών που καλούν να υπάρξει

Την ίδια ώρα, ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης Αμπντελραμάν Αλ Αμπάρ ζήτησε την διενέργεια έρευνας για τις βιαιότητες που σημάδεψαν τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, ιδιαίτερα στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με πηγή, που δεν κατονομάστηκε.
«Ο εισαγγελέας έχει διατάξει την διενέργεια έρευνας για τους λόγους των επεισοδίων σε διάφορες πόλεις και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να δικαστούν όσοι είναι ένοχοι για τον θάνατο κάποιου ή για λεηλασίες» ανέφερε η πηγή.
Newsroom ΔΟΛ
....................................................................

Με τηλεοπτικό του διάγγελμα, προειδοποιεί για εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι
Ο Σαίφ αλ-Ισλάμ κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι προσπαθούν να διασπάσουν τη χώρα σε μικρότερα κομμάτια

Τρίπολη, Λιβύη (Δευτέρα 21 Φεβ. 2011)
Προειδοποιητικό μήνυμα ότι η Λιβύη μπορεί να βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο έστειλε με δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι LIBYAN TV ο γιος του ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Kαντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ Kαντάφι, την ώρα που οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και αστυνομίας εξαπλώθηκαν και μέσα στην πρωτεύουσα, Τρίπολη.
Ο Σαίφ υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι το καθεστώς του πατέρα του θα προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών.
«Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε συμφωνούμε σήμερα σε μεταρρυθμίσεις, είτε δεν θα θρηνήσουμε 84 νεκρούς, αλλά χιλιάδες και ποταμοί αίματος θα κυλήσουν σε ολόκληρη τη Λιβύη» δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο Σαίφ που προσπάθησε και στο παρελθόν, αλλά ανεπιτυχώς να εφαρμόσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, στις δηλώσεις του κυρίως κατήγγειλε εκείνους που κατά τη γνώμη του βρίσκονται πίσω από όλη αυτή τη βία.
Όπως είπε, οι διαδηλωτές που κυρίως ήταν συγκεντρωμένοι στα ανατολικά της χώρας απείλησαν να βυθίσουν τη Λιβύη στον εμφύλιο πόλεμο, με σκοπό να διασπάσουν τη χώρα σε μικρότερα κομμάτια.
Ο Σαίφ, επίσης, αναγνώρισε ότι η αστυνομία και ο στρατός έκαναν πολλούς λανθασμένους χειρισμούς με τους διαδηλωτές. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι αναφορές που κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς είναι υπερβολικές.
Σύμφωνα, βέβαια, με την οργάνωση Human Rightw Watch, τουλάχιστον 223 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λιβύη από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα.
Ο γιος του ηγέτη της Λιβύης χαρακτήρισε κομβικό το ρόλο του στρατού για την αντιμετώπιση της συνωμοσίας και διαβεβαίωσε ότι ο στρατός θα διαφυλάξει την ασφάλεια της χώρας με κάθε θυσία. Ορκίστηκε δε ότι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν εναντίον των υπονομευτών της ενότητας, μέχρι τον τελευταίο που θα παραμείνει ζωντανός.
Προανήγγειλε, επίσης, τη σύγκλιση του Μεγάλου Λαϊκού Κογκρέσου που αποτελεί σώμα ανάλογο με τη Βουλή, προκειμένου να συζητήσει την ατζέντα μεταρρυθμίσεων στη χώρα, ενώ έκανε λόγο και για λήψη μέτρων από την κυβέρνηση που θα αυξάνουν τους μισθούς.

Επιφυλακτικός ο Ομπάμα
Μετά τα τελευταία γεγονότα στη Λιβύη και το τηλεοπτικό διάγγελμα του γιου του Γκαντάφι ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα ενημέρωνεται διαρκώς για κάθε νέα εξέλιξη.
Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, αναλύονται προσεκτικά όσα δήλωσε ο γιος του Kαντάφι, ώστε να μετρηθούν ρεαλιστικά, οι προοπτικές μιας πραγματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ οι ΗΠΑ αναμένουν διευκρινίσεις για τις προθέσεις των Λίβυων αξιωματούχων, συνεχίζουν να επιμένουν στην αποφυγή χρήσης βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
.......................................
Σκηνές χάους στη Λιβύη (Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011)
Βία και εκφοβισμοί στην Τρίπολη, αναμένεται ομιλία Καντάφι
Όλο και περισσότεροι πρώην σύμμαχοι του Καντάφι σπεύδουν να τον εγκαταλείψουν
Με τανκ, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη επιχειρεί να καταστείλει την εξέγερση στη Λιβύη, ο Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος διαψεύδει τις φήμες που έκαναν λόγο για αποχώρησή του στη Βενεζουέλα. Ο Λίβυος ηγέτης αναμένεται να μιλήσει σύντομα, μεταδίδει η τηλεόραση της Λιβύης. Όλο και περισσότεροι σύμμαχοί του σπεύδουν να τον εγκαταλείψουν, προβλέποντας ένα «πικρό τέλος». Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Τρίπολης κάνουν λόγο για πυροβολισμούς, εκφοβισμούς και ελλείψεις τροφίμων. Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, λέει ο ΟΗΕ.
Ο Λίβυος ηγέτης αναμένεται να μιλήσει σύντομα, και σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης της χώρας, θα ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις και ένα πρόγραμμα για εκχώρηση εξουσιών σε τοπικές κυβερνήσεις.
Μαρτυρίες πολιτών και ξένων διπλωματών σε μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «σφαγή» στους δρόμους της πρωτεύουσας, όπου επεκτάθηκαν οι συγκρούσεις το τελευταίο 48ωρο.
Οι βομβαρδισμοί στην Τρίπολη συνεχίστηκαν και την Τρίτη, ενώ μισθοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν εκφοβισμούς και πυροβολισμούς από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ αντιμετωπίζουν και για ελλείψεις τροφίμων.
Ο εκπρόσωπος της αντιπολιτευτικής ομάδας Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Λιβύης, Μοχάμεντ Αμπντάλα, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει το προάστιο Φασλούμ στην Τρίπολη και ότι πυροβολούν αδιακρίτως όποιον κινείται στους δρόμους.
Ελλείψεις τροφίμων και βενζίνης καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια ακόμα τακτική του Λίβυου ηγέτη για να καταστείλει τις αντιδράσεις.
Στην πόλη Αλ Μπάιντα, κάτοικος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι 26 άτομα, ανάμεσά τους και ο αδελφός του πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από ανθρώπους του Μ.Καντάφι.
«Σε πυροβολούν επειδή απλά περπατάς στο δρόμο» δήλωσε κλαίγοντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Την ίδια ώρα, ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters μεταδίδει ότι η λυβική πλευρά των συνόρων με την Αίγυπτο ελέγχεται από οπλισμένους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Αδιευκρίνιστος εξακολουθεί να παραμένει ο αριθμός των θυμάτων: διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι νεκροί από τις συμπλοκές είναι τουλάχιστον 300 με 400, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, οι νεκροί ανέρχονται στους 560.
Tο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μεταδίδει ότι αγνοείται η τύχη σχεδόν 1.400 ανθρώπων.

Αποκομμένος από τους συμμάχους
Κι ενώ ο Μουαμάρ Καντάφι αρνείται να αποχωρήσει -εμφανίστηκε, μάλιστα, στην τηλεόραση όπου δήλωσε ότι δεν εγκατέλειψε τη Λιβύη για τη Βενεζουέλα- το πολιτικό του μέλλον φαντάζει αβέβαιο. Ο Λίβυος ηγέτης βρίσκεται αποκομμένος από σημαντικό τμήμα του στρατού του και ακόμα και ομάδες ενόπλων δυνάμεων αποσκίρτησαν και τάχθηκαν στο πλευρό των εξεγερμένων.
Αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο, ο Μ.Καντάφι «εγκαταλείπεται» από διπλωμάτες και στελέχη του καθεστώτος του.
Ο πρεσβευτής της Λιβύης στις ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν αντιπροσωπεύει πλέον το «δικτατορικό καθεστώς» της χώρας του και κάλεσε τον Καντάφι να αποχωρήσει.
Μία ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε παραιτηθεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση υπερβολικής βίας κατά των διαδηλωτών, ενώ ο εκπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο ανακοίνωσε ότι «προσχωρεί στην επανάσταση». Ακόμη και ο ίδιος ο Λίβυος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραήμ Νταμπασί ανακοίνωσε την προσχώρησή του στο πλευρό των διαδηλωτών.
Ο πρώην προσωπάρχης του Μ.Καντάφι, Νούρι Αλ-Μισμάρι, τόνισε ότι ο Λίβυος ηγέτης δεν θα παραιτηθεί, ούτε θα φύγει από τη Λιβύη και προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης με τους διαδηλωτές θα είναι «αιματηρό».

«Θα συνεχίσει. Δεν υπάρχει κανείς πιο ισχυρός από τον λαό, αλλά δεν θα εγκαταλείψει τη Λιβύη, δεν θα παραιτηθεί» δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Reuters, ο -για σχεδόν 40 χρόνια- συνεργάτης του Καντάφι.
Προέβλεψε πάντως «νίκη του λαού», ενώ τόνισε πως δεν πιστεύει πως η εξέγερση θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.

«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»;
Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ ζητά τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις επιθέσεις κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Νάβι Πιλάι, ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι βιαιότητες, καταδίκασε «την αναφερθείσα χρήση πολυβόλων, ελεύθερων σκοπευτών και μαχητικών αεροσκαφών κατά διαδηλωτών.»
«Οι εκτεταμένες και συστηματικές επιθέσεις κατά πολιτών μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» είπε.
Newsroom ΔΟΛ
....................................

Μάχη για τη δυτική Λιβύη (Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011)

Μπροστά στο τέλος, ο Καντάφι πνίγει τη χώρα στο αίμα και ετοιμάζει νέο διάγγελμα

Εξεγερμένοι Λίβυοι μπήκαν σε στρατόπεδο της Βεγγάζης και αφαίρεσαν οπλισμό.
Συνθλίβοντας το λαό του προσπαθεί ο Μουαμάρ Καντάφι να διατηρήσει τον έλεγχο της Τρίπολης. Στα ανατολικά, Βεγγάζη και Τομπρούκ, πλήθη διαδηλωτών υψώνουν τις προ Καντάφι σημαίες της Λιβύης και γιορτάζουν την «απελευθέρωση». Στην πρωτεύουσα, μάρτυρες αναφέρουν ότι στρατιώτες και μισθοφόροι σπέρνουν τον τρόμο. Στην πόλη Μισράτα διαδηλωτές και δυνάμεις του Καντάφι συγκρούονται, και υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς νεκρούς.
Ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι αναμένεται να μιλήσει σύντομα στην πόλη Αλ Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατεύματα πιστά στον Καντάφι έχουν επιτεθεί εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πόλη. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια πως η πόλη έχει μετατραπεί σε «σφαγείο» και είναι δύσκολο να πει κανείς πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.
Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει πληροφορίες για 10.000 νεκρούς και 50.000 τραυματίες στη Λιβύη. Στρατιώτες, υπουργοί και διπλωμάτες εγκαταλείπουν τον Καντάφι, Οι κυβερνήσεις διεθνώς δίνουν αγώνα για τον επαναπατρισμό των υπηκόων τους με αεροπλάνα και πλοία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση -κυρίως Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα- ετοιμάζεται να βρεθεί μπροστά σε τεράστιο κύμα προσφύγων.


Το αεροδρόμιο της Βεγγάζης δεν λειτουργεί και στο αεροδρόμιο της Τρίπολης επικρατούν χαοτικές συνθήκες. Αρκετές πτήσεις έχουν αναχωρήσει και περισσότερα αεροσκάφη και πλοία κατευθύνονται στη Λιβύη, για να απομακρύνουν ξένους υπηκόους. Διεθνείς εταιρείες απομακρύνουν το προσωπικό τους.
Aνώτερος Eυρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας την Πέμπτη ότι η ΕΕ δεν αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση για ανθρωπιστικούς λόγους στη Λιβύη, ώστε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των πολιτών της.
«Είναι μία πιθανότητα πάνω στην οποία εργαζόμαστε» δήλωσε ο αξιωματούχος. Μεταξύ των σεναρίων που μελετώνται, θα μπορούσε να υπάρχει και μία κινητοποίηση στρατιωτικών μέσων για ανθρωπιστικούς λόγους, για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση πολιτών, διευκρίνισε. Ωστόσο τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, όπως υπογράμμισε.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Συμμαχία δεν πρόκειται να επέμβει στη σύγκρουση στη Λιβύη. Ο Ράσμουσεν τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει κανένα τέτοιο αίτημα, και σε κάθε περίπτωση η όποια επέμβαση πρέπει να βασίζεται σε εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα, η νότια Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός τεράστιου μεταναστευτικού κύματος από τη βόρεια Αφρκή, και τονίζει πως η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα και Κύπρος ζήτησαν σε έκτακτη υπουργική συνάντηση στη Ρώμη τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης. Η Ρώμη εκφράζει φόβους για «βιβλικών διαστάσεων έξοδο», ένα κύμα τουλάχιστον 200.000 έως 300.000 μεταναστών από τη Λιβύη.
Φόβοι για τεράστιο μεταναστευτικό κύμα στη νότια Ευρώπη

Ο Καντάφι προσπαθεί να «κρατήσει» την Τρίπολη
Ο Μουαμάρ Καντάφι βύθισε τη Λιβύη σε εμφύλιο πόλεμο με ένα παραληρηματικό διάγγελμα, στο οποίο διακήρυξε ότι θα πεθάνει ως μάρτυρας και θα συνθλίψει την εξέγερση. Η ανατολική Λιβύη έχει φύγει από τα χέρια του και πλέον προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο στην Τρίπολη, καθώς και σε δυτικές πόλεις, όπου οι πολίτες έχουν αρχίσει επίσης να ξεσηκώνονται κατά του καθεστώτος.
Το μεγαλύτερο τμήμα της Τρίπολης είναι έρημο. Στους δρόμους βρίσκονται μόνο αστυνομικοί και στρατιώτες πιστοί στο καθεστώς, καθώς και μισθοφόροι, που σύμφωνα με πληροφορίες ανοίγουν πυρ, λεηλατούν και σπέρνουν τον τρόμο. Μαρτυρίες γιατρών από τη Λιβύη αναφέρουν ότι ένοπλοι πυροβολούν ανθρώπους σε νοσοκομεία.
Οι Λίβυοι φαίνεται πως έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και ελπίζουν πως διαδηλωτές από τα ανατολικά μαζί με στρατιώτες που έχουν λιποτακτήσει θα έλθουν αν τους βοηθήσουν. Κάτοικος της Τρίπολης δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε επαφή με τις ελεύθερες πόλεις στα ανατολικά και για την Πέμπτη προετοιμάζεται πορεία στην Τρίπολη.
Το καθεστώς φέρεται κατ' άλλες πληροφορίες να έχει στρέψει δύο πολεμικά πλοία να «κοιτούν» την πρωτεύουσα...
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φέρεται να έχουν τον έλεγχο της πόλης Ζουάρα, περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, όπως δήλωσαν Αιγύπτιοι εργάτες που πέρασαν στην Τυνησία.
Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐντ, αρνήθηκε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε λιβυκές πόλεις, χαρακτηρίζοντας παράληλα υπερβολικές τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών.


«Ελεύθερη» Βεγγάζη
Στη Βεγγάζη και το Τουμπρούκ οι διαδηλωτές πανηγυρίζουν κρατώντας τις προ Καντάφι σημαίες και πανό που γράφουν «Ελεύθερη Λιβύη», σύμφωνα με εικόνες που έδειξε το Αλ Τζαζίρα. Ανταποκριτής του Guardian που έφθασε στη Βεγγάζη μετέδωσε ότι στρατιώτες μαζεύουν στην αυλή ενός αστυνομικού τμήματος τόνους όπλων και πυρομαχικών για να μην πέσουν στα χέρια δυνάμεων πιστών στον Λίβυο ηγέτη.
Πιλότος φέρεται, εν τω μεταξύ, να αρνήθηκε να υπακούσει σε εντολή να βομβαρδίσει τη Βεγγάζη και να έριξε το αεροπλάνο του, έχοντας χρησιμοποιήσει πρώτα το σύστημα εκτόξευσης.
Στρατιώτες, υπουργοί και διπλωμάτες «εγκαταλείπουν» τον Καντάφι
Στρατιώτες, Λίβυοι διπλωμάτες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπουργοί εγκαταλείπουν τον Καντάφι και τάσσονται με το μέρος των διαδηλωτών. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Αμπντούλ Φατάχ Γιουνές. Ο ίδιος δήλωσε στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια ότι δεν ευθύνεται για τη σφαγή των τελευταίων ημερών, επιβεβαίωσε ότι η Βεγγάζη βρίσκεται στα χέρια των διαδηλωτών και τόνισε ότι τώρα όλοι έχουν στα χέρια τους όπλα.

«Το καθεστώς Καντάφι έχει τελειώσει» δήλωσε ο πρώην υπουργός. Ο Καντάφι δεν θα φύγει από τη χώρα, πιθανότατα θα αυτοκτονήσει, ανέφερε. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουσταφά Αμπντετζαλίλι, ο οποίος επίσης εγκατέλειψε τον Καντάφι, έδωσε την ίδια ώρα συνέντευξη στη σουηδική Expressen, λέγοντας ότι ο Καντάφι είχε δώσει προσωπικά την εντολή για το βομβαρδισμό του αεροσκάφους της Pan Am στο Λόκερμπι το 1998.


Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης δήλωσε σε πρεσβευτές της ΕΕ στην Τρίπολή ότι η Αλ Κάιντα έχει εγκαθιδρύσει «ισλαμικό εμιράτο» στη Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη και επικεφαλής είναι ένας πρώην κρατούμενος στη βάση του Γκουαντάναμο. Ωστόσο, κάτοικοι της πόλης δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι αυτοί είναι ισχυρισμοί με τους οποίους η λιβυκή κυβέρνηση προσπαθεί να φοβίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διεθνής κοινότητα ζητά να μπει τέλος στη βία και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι - Μουν τονίζει ότι «οι υπαίτιοι για αυτό το λουτρό αίματος πρέπει να τιμωρηθούν».


Στο προσκήνιο βγαίνει, εν τω μεταξύ, και ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δηλώνοντας βέβαιος ότι το κύμα αναταραχής στη Μέση Ανατολή θα εξαπλωθεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική για να «φέρει το τέλος κυβερνήσεων που καταπιέζουν και ταπεινώνουν τους λαούς τους».

Επιστροφή ξένων πολιτών
Δύο πλοία που μετέφεραν συνολικά 3.028 Τούρκους και 59 υπηκόους άλλων χωρών, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από την Λιβύη, έφθασαν με ασφάλεια στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας. Περισσότεροι από 5.000 από τους 25.000 Τούρκους πολίτες που ζουν στη Λιβύη έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί από τη χώρα, στο πλαίσιο της «μεγαλύτερης επιχείρησης εκκένωσης στην τουρκική ιστορία», όπως την αποκάλεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Τα τουρκικά πλοία έφθασαν στη Μαρμαρίδα αργά το βράδυ της Τετάρτης ύστερα από ταξίδι 20 ωρών από το λιμάνι της Βεγγάζης.
Αλλοι 343 Τούρκοι, οι οποίοι εργάζονται για δύο ιδιωτικές εταιρίες στη Λιβύη, μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με ναυλωμένο αεροπλάνο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μετά την αλλαγή των πληρωμάτων και τον ανεφοδιασμό τους, τα πλοία θα κατευθυνθούν και πάλι στη Λιβύη για να παραλάβουν περισσότερους ανθρώπους.
Επίσης, τέσσερα αεροπλάνα της ρωσικής Πολιτικής Αεροπορίας απομάκρυναν από τη Λιβύη εκατοντάδες Ρώσους, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ανάμεσα στους απομακρυνθέντες είναι και επικεφαλής ρωσικών κρατικών εταιριών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, όπως η Gazprom, η Lukoil και η ρωσική υπηρεσία εθνικών σιδηροδρόμων
Newsroom ΔΟΛ
........................................

Τρίπολη, Λιβύη (Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011)
Τη στιγμή που οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης επιχειρούν αντεπίθεση για την ανακατάληψη πόλεων-κλειδιά στα ανατολικά της χώρας, ο Μουαμάρ Καντάφι εμφανίζεται ενώπιον υποστηρικτών του στην Τρίπολη και δηλώνει ότι η Λιβύη κυβερνάται από το λαό της και δεν έχει ανάγκη από προέδρους και βασιλείς.

«Δεν έχω εξουσία, δεν είμαι πρόεδρος, δεν μπορώ να παραιτηθώ» δηλώνει επευφημούμενος.

Συγκέντρωση υπέρ του Λίβυου συνταγματάρχη πραγματοποιείται στην Τρίπολη. Σφίγγει τον κλοιό η διεθνής κοινότητα, στο προσκήνιο και το ενδεχόμενο της στρατιωτικής επέμβασης.
Σε προσπάθεια αντεπίθεσης προχώρησαν την Τετάρτη δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι σε πόλεις στα ανατολικά της Λιβύης.
Οι δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση-αστραπή στην πόλη Ατζαμπίγια, ενώ έθεσαν προσωρινά υπό τον έλεγχό τους τμήματα της πόλης Μπρέγκα, αντικαθεστωτικοί, όμως, δηλώνουν ότι ανακατέλαβαν την πόλη.

Διαψεύδει τις πληροφορίες για επιθέσεις η κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ προχωρούν σε επίδειξη δύναμης μετακινώντας πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο και εξετάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη ή ακόμα και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.
Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι αεροδρόμιο στην περιοχή Μπρέγκα κατελήφθη από υποστηρικτές του Καντάφι και ότι οι δυνάμεις προχώρησαν σε τυφλό βομβαρδισμό της πόλης.
Μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Μπρέγκα, σύμφωνα με το Al Jazeera, καθώς και αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή.
Παράλληλα, ο ανταποκριτής του BBC, Τζον Σίμπσον, μετέδωσε ότι περίπου 100 οχήματα προέλαυναν προς την πόλη Ατζαμπίγια.
Αντικαθεστωτικοί εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι έχουν θέσει πάλι υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο.
Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Ατζαμπίγια είναι σταθερή και ότι αντικαθεστωτικοί συγκεντρώνονται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν μεγάλη επίθεση. «Μέχρι στιγμής είναι περισσότερο επιθέσεις με μεθόδους αντάρτικου» τόνισε.
«Επιχείρησαν να καταλάβουν την Μπρέγκα σήμερα το πρωί, αλλά απέτυχαν. Είναι πάλι στα χέρια των επαναστατών. (Ο Καντάφι) επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες ψυχολογικού πολέμου για να διατηρούνται οι πόλεις αυτές σε ανησυχία» τόνισε.
«Πιθανότατα θα ζητήσουμε ξένη βοήθεια, ίσως αεροπορικές επιδρομές σε στρατηγικές τοποθεσίες, που θα αποτελέσουν το καρφί στο φέρετρο του Καντάφι» δήλωσε ο Μουσταφά Γκεριάνι, εκπρόσωπος του συνασπισμού των αντικαθεστωτικών.
Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Κώστας Μπαλάφας: Φωτογραφίζοντας το Αντάρτικο στην Ήπειρο, 1941 - 1944.



O Mπαλάφας, η Robot, η ιστορία
του Μιχάλη Σηφάκη 16/02/2011

Ο άντρας στην φωτογραφία αυτή συνήθως ήταν πίσω από τον φακό.
Ονομάζεται Κώστας Μπαλάφας και αναγνωρίζεται σήμερα σαν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες φωτογράφους του 20ου αιώνα. Η βιογραφία του θυμίζει μυθιστόρημα. Είναι συνταξιούχος της ΔΕΗ –στο απέραντο φρενοκομείο της νέας Ελλάδας, πάλι καλά, αφού δεν εμπορεύτηκε το έργο του.

Ο Κώστας Μπαλάφας είτε δεν θυμάται, είτε δεν έκρινε σκόπιμο να δώσει την πληροφορία ποιός ήταν που του έβγαλε το πορτραίτο αυτό και πότε ή που ακριβώς. Μπορεί να ήταν ο φίλος του, Λέανδρος Βρανούσης, ή κάποιος άλλος αντάρτης του ΕΛΑΣ. Μπορεί να ήταν 1943, ή ’44.
Δεν έχει σημασία, ήταν την εποχή της ελπίδας –προτού η Εθνική Αντίσταση μετατραπεί σε Εμφύλιο Πόλεμο- και είναι ένα υπέροχο πορτραίτο, εξαιρετικά σπάνιο, γιατί είναι το πορτραίτο του φωτογράφου του 85ου Συντάγματος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στα βουνά της Ηπείρου.
Η φωτογραφία αυτή, λοιπόν, είναι τραβηγμένη με μια φωτογραφική μηχανή γερμανικής κατασκευής, μάρκας Robot (η λέξη ρομπότ έγινε διάσημη πολύ γρήγορα: ο τσέχος συγγραφέας Καρέλ Τσάπεκ την εισήγαγε το 1920, η γερμανική φίρμα φωτογραφικών μηχανών ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1930).
Ο Μπαλάφας την αγόρασε από έναν Ιταλό στρατιώτη το 1940. Οι μηχανές αυτές «φορούσαν» εξαιρετικούς ευρυγώνιους φακούς Zeiss και δεν χρειαζόταν εστίαση. Η πιο μεγάλη ιδιαιτερότητα τους ήταν ότι το άνοιγμα του διαφράγματος ήταν τετράγωνο (24Χ24mm.) και όχι το συνηθισμένο 2 προς 3 που μεταπολεμικά επικράτησε απόλυτα. Μάλιστα, οι μηχανές αυτές είχαν ένα μηχανισμό προώθησης του φιλμ που ήταν παρόμοιος με αυτόν που χρησιμοποιούσαν οι κινηματογραφικές μηχανές.

Η κότα έκανε το αυγό, ή το αυγό την κότα;
Πρώτα βρήκε την Robot ο Μπαλάφας και μετά το φιλμ, ή όταν βρήκε το φιλμ έψαξε την κατάλληλη μηχανή; Σε κάθε περίπτωση, στα συντρίμμια ενός ιταλικού βομβαρδιστικού αεροπλάνου βρέθηκε ένα στρογγυλο κουτί με κινηματογραφικό φιλμ, της ιταλικής φίρμας Ferrania Capelli (που ιδρύθηκε το 1923 και συνεχίζει και σήμερα να παράγει προϊόντα απεικόνισης διαφόρων τεχνολογιών).
Οι περισσότεροι Ηπειρώτες φοβήθηκαν μήπως το στρογγυλό κουτί ήταν νάρκη.
Ο Μπαλάφας ήξερε τι ήταν και το απέκτησε με αντίτιμο λίγες οκάδες καλαμποκάλευρο. Έκοβε από το κινηματογραφικό καρούλι κομμάτια φιλμ και τα προσάρμοζε στη φωτογραφική μηχανή. Το φιλμ το εμφάνιζε σε πιάτα και είναι ένα θαύμα ότι τα κατάφερε.

Στο μεταξύ, ο Μπαλάφας ήταν σε μια ομάδα που άκουγε στα κρυφά το ραδιόφωνο του BBC και στη συνέχεια κυκλοφορούσε τα νέα του Πολέμου σε αντίθεση με τις επιθυμίες των κατοχικών αρχών. Και οι μεν ιταλικές αρχές έδειχναν επιείκια, οι δε Έλληνες ασφαλίτες συνεργάτες των Ιταλών όχι. Έτσι, ο Μπαλάφας το πήρε απόφαση και ανέβηκε στο βουνό, όπου και κατατάχθηκε στην 6η Ταξιαρχία του ΕΛΑΣ, στο 85ο Σύνταγμα με καπετάνιο τον Αστέρη (Δημήτρη Βαμβακά).
Η Ταξιαρχία επιχειρούσε στην περιοχή του Μετσόβου, κυρίως στο ανατολικό και δυτικό Ζαγόρι. Ο Μπαλάφας έγινε ο φωτογράφος του Συντάγματος και παρέμεινε στις τάξεις του ΕΛΑΣ περίπου μέχρι την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Γερμανούς, τον Οκτώβριο του 1944.

Στα βουνά της Ηπείρου ο Μπαλάφας φωτογράφησε τις καταστροφές του πολέμου και την αντίσταση κατά της Κατοχής. Κατά ένα τρόπο, όπως σημειώνει ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος, ο Μπαλάφας υπήρξε φωτορεπόρτερ της Αντίστασης.
Ο φωτογράφος «γοητεύτηκε», λέει ο Σακελλαρόπουλος, από την δράση και τη λειτουργία του ΕΑΜ και οι φωτογραφίες του αποτυπώνουν την ελπίδα που έστω για λίγο δημιουργήθηκε, ότι χτίζεται ένα καλύτερο μέλλον. Το μέλλον, βέβαια, ήταν ζοφερό. Όμως ο Μπαλάφας στάθηκε τυχερός και γλίτωσε από τη δίνη του Εμφυλίου. Τον περίσωσε αρχικά ένας Άγγλος λοχαγός και φωτογράφος και κατόπιν μέσα από την συνεργασία του με την Βρετανική Αποστολή στις επισκευές του οδικού δικτύου βρέθηκε στην αμερικανική εταιρεία που κατόπιν έδωσε τη θέση της στη ΔΕΗ.

Οι φωτογραφίες του, όμως, δεν ήταν μαζί του. Καθώς ετοιμαζόταν να φύγει από τα Γιάννενα με τους Βρετανούς, εμπιστεύθηκε το φωτογραφικό του υλικό στην οικογενειακή του φίλη Ιουλία Γοργόλη, που το έκρυψε κάτω από το ξύλινο πάτωμα ενός Γιαννιώτικου σπιτιού. Για τριάντα και πλέον χρόνια, τα αρνητικά έμειναν εκεί. Ο Κώστας Μπαλάφας αναζήτησε τις φωτογραφίες του αμέσως μετά τη δικτατορία, το 1974. Τότε ο Σπύρος Μελετζής έκανε την πρώτη έκθεση με φωτογραφίες από το Αντάρτικο και τότε έψαξε ο Μπαλάφας και βρήκε τα 2.000 περίπου αρνητικά.
Το 1991 εξέδωσε με δικά του έξοδα τον τόμο «Κώστας Μπαλάφας. Το Αντάρτικο στην Ήπειρο. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες 1940-1944». Το 2007 δώρισε το έργο της ζωής του στο Μουσείο Μπενάκη.

Από τις 10 Φεβρουαρίου το Μουσείο εκθέτει στο κτήριο της οδού Πειραιώς 79 από τις φωτογραφίες που τράβηξε στο Αντάρτικο ο Μπαλάφας. 65 από αυτές έχουν τυπωθεί από τα ψηφιοποιημένα και αποκατεστημένα αρνητικά. Είναι όλες τους ιστορικά ντοκουμέντα και είναι όλες τους έργα τέχνης. Μια απ’ αυτές δεν την έχει τραβήξει ο ίδιος.

«Κώστας Μπαλάφας
Το Αντάρτικο στην Ήπειρο, 1941-1944»
Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς
Διάρκεια: 11 Φεβρουαρίου – 30 Απριλίου 2011
*Ο Μιχάλης Σηφάκης είναι δημοσιογράφος.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το papaioannou wordpress


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Απόψε στην Πλατεία Ταχρίρ (ελευθερίας) θα νικήσει ο Λαός;


Ηλεκτρισμένο το κλίμα

Την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ αναμένει η Αίγυπτος


Το τέλος της εποχής του Χόσνι Μπουμπάρακ θα σφραγιστεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εντός της ημέρας, σε μία μεγάλη νίκη για το αντικαθεστωτικό κίνημα που διαδηλώνει μαζικά στους δρόμους της Αιγύπτου εδώ και 17 ημέρες. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού δηλώνουν ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η αποχώρηση θα γίνει απόψε. Παραταύτα, άλλοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές...

Ο Χόσνι Μουμπάρακ μέσα στην ημέρα θα απευθύνει διάγγελμα στον αιγυπτιακό λαό, ανακοινώθηκε επίσημα από την κρατική τηλεόραση με τους διαδηλωτές στην πλατεία, που συρρέουν μαζικά πλέον (κατα πληροφορίες είναι εκατοντάδες χιλιάδες) από το απόγευμα να περιμένουν τις ανακοινώσεις.

Σε αναμονή των εξελίξεων οι διαδηλωτές
«Όλα όσα θέλετε, θα γίνουν» δήλωσε διοικητής του αιγυπτιακού στρατού στους διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει για 17η ημέρα την πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) του Καΐρου, σύμφωνα με δήλωση αυτόπτη μάρτυρα, την οποία επικαλείται το Reuters.
Ο διοικητής απευθύνθηκε στο πλήθος από μία εξέδρα στην πλατεία-σύμβολο της αντικυβερνητικής εξέγερσης, καλώντας τους διαδηλωτές να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο και να κρατήσουν την Αίγυπτο ασφαλή.
«Ο λαός απαιτεί την πτώση του καθεστώτος. Και το καθεστώς έπεσε» φώναζαν οι διαδηλωτές που περίμεναν στην πλατεία με αγωνία, μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, το διάγγελμα Μουμπάρακ. Αντιδρώντας δε στις φήμες ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει με κάποιο τρόπο την εξουσία στο στρατό φωνάζουν ότι ζητούν «πολιτική διακυβέρνηση και όχι στρατιωτική».
Όσοι στρατιώτες βρίσκονται στην πλατεία Ταχρίρ παραμένουν ακίνητοι στις θέσεις τους όπως ακριβώς και τα στρατιωτικά οχήματα που βρίσκονται σε γύρω από την πλατεία δρόμους.



Σύγχυση για την παραίτηση
Ενώ οι διαδηλωτές περιμένουν ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα αποχωρήσει από την εξουσία άμεσα, και όχι κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου όπως είχε πει, οι πολιτικοί προέβησαν σε σειρά αντιφατικών δηλώσεων, αν και οι περισσότεροι εξέφραζαν την βεβαιότητα ότι η παραίτηση είναι πολύ κοντά.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Αιγύπτου δήλωσε στο BBC πως «ελπίζει» ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει εντός της ημέρας [της Πέμπτης] την εξουσία του στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν.

Ο Χοσάν Μπαντράουι, γενικός γραμματέας του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), δήλωσε ότι ο Μουμπάρακ «πιθανότατα» θα μιλήσει στον αιγυπτιακό λαό σύντομα.
Και ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Σαφίκ, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ ενδέχεται να αποχωρήσει, και η κατάσταση στη χώρα θα αποσαφηνιστεί σύντομα.

Αντίθετα σε άλλες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ διατηρεί την εξουσία και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση που να αλλάζει αυτήν την κατάσταση. «Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις από τον πρόεδρο. Όλα είναι φυσιολογικά. Όλα είναι ακόμη στα χέρια του προέδρου», είπε.

Ο υπουργός Πληροφοριών, Ανάς ελ-Φέκι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα διατηρήσει την εξουσία και ότι οι πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης «είναι φήμες». Σε σχόλια του άφησε να εννοηθεί ότι ο Μουμπάρακ θα διατηρήσει το αξίωμα του προέδρου παραδίδοντας όμως τις αρμοδιότητες που έχει.

Παραταύτα, κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση για το αν ο Μουμπάρακ θα παραμείνει ή όχι στην εξουσία θα ληφθεί μέσα στις επόμενες ώρες, δηλαδή ως αργά την Πέμπτη. Το αμερικανικό δίκτυο NBC μετέδωσε και αυτό ότι ο Μουμπάρακ θα υποβάλει την παραίτησή του απόψε.

Αργότερα μέσα στο απόγευμα η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με συνάντηση Μουμπάρακ με τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν στο γραφείο του πρώτου χωρίς να γίνει σαφές πότε έγινε αυτή η συνάντηση. Η τηλεόραση ανέφερε ότι η συνάντηση «γίνεται τώρα», δηλαδή το απόγευμα της Πέμπτης.

Πολιτικές εξελίξεις αναμένουν και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η παράνομη ισλαμιστική οργάνωση που έχει ισχυροί λαϊκό έρεισμα. Ανώτερο στέλεχος εξέφρασε σε δηλώσεις τουν τον φόβο ότι ο στρατός θα κάνει πραξικόπημα και υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι με τον πρόεδρο, είναι με το καθεστώς».

Το Al-Arabiya ανέφερε, τέλος, χωρίς να μεταδώσει άλλες λεπτομέρειες, ότι ο πρόεδρος ταξίδεψε για την εξοχική του κατοικία στο Σαρμ-ελ Σέιχ μαζί με τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Μεταβίβαση εξουσίας στο στρατό;
Το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει στο στρατό την εξουσία ως αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση από το πρωί της Πέμπτης, απόντος του Μουμπάρακ, προκειμένου «να συζητηθούν τα μέτρα και οι προετοιμασίες που πρέπει να κάνει ο στρατός για να προστατευθεί το έθνος, τα συμφέροντα και οι προσδοκίες του λαού».

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την αιγυπτιακή τηλεόραση τονίζεται ότι ο στρατός είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στα «νόμιμα αιτήματα του λαού». Μεταδόθηκαν εικόνες από τη συνεδρίαση, στην οποία δεν ήταν παρόντες ούτε ο πρόεδρος αλλά ούτε ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν.
Σε αναμονή για τις εξελίξεις που όπως όλα δείχνουν θα είναι ραγδαίες βρίσκονται και οι δυτικές κυβερνήσεις.

Στάση αναμονής και στη Δύση
«Η κατάσταση στην Αίγυπτο παραμένει ρευστή», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τα γεγονότα.
«Θα περιμένουμε και θα δούμε τι συμβαίνει» ήταν η απάντηση του Μπαράκ Ομπάμα σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Επιπλέον σε ομιλία του από το Μίσιγκαν, ο κ.Ομπάμα υπογράμμισε ότι λαός της Αιγύπτου ζητά την αλλαγή με την νέα γενιά στην πρώτη γραμμή. Ζήτησε ακόμα «μία ομαλή και αληθινή μετάβαση».
Από την πλευρά του ο διοικητής της CIA, Λίο Πανέτα, θεωρεί «αρκετά πιθανό» το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο πρόεδρος απόψε, Πέμπτη. Διευκρίνισε ότι έχει λάβει σχετικές αναφορές ότι μπορεί να αποχωρήσει αλλά όχι πληροφορίες που να το επιβεβαιώνουν. Αν γίνει αυτό, πρόσθεσε, θα έχει επίπτωση στο να είναι ομαλή η μετάβαση εξουσίας στη χώρα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν «γνωρίζει τις αναφορές» για την πιθανολογούμενη παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του. «Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τί θα συμβεί, φαίνεται ότι οι εξελίξεις προχωρούν πολύ γρήγορα«, πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

31 χρόνια, χωρίς τον Νίκο Ξυλούρη.





Από το ιστολόγιο sofoscrete

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Το κομπιουτεράτσι του Κρητικού. Υποδοχή ολυμπιονίκη στον Γιάννη Φουκάκη.


Πάει ένας Κρητικός στο αεροδρόμιο και στην είσοδο τον σταματάει ο υπεύθυνος και του λέει ν’ αφήσει όλα τα μεταλλικά αντικείμενα που έχει πάνω του για λόγους ασφαλείας…
Ο Κρητικός βγάζει κάμποσα μεταλλικά αντικείμενα και πάει να μπει μέσα, όμως τότε ακούγεται ένας παράξενος θόρυβος και ο υπεύθυνος τον σταματάει και του λέει να ξανακοιτάξει προσεκτικά και ν’ αφήσει όλα του τα μεταλλικά αντικείμενα.
Εκείνος λοιπόν ψάχνεται και πάει πάλι να περάσει μέσα, αλλά και πάλι ακούγεται ο ίδιος ενοχλητικός θόρυβος.

Ενοχλημένος λοιπόν ο Κρητικός λέει στον υπεύθυνο ότι δεν έχει πάνω του κανένα μεταλλικό αντικείμενο και ο υπεύθυνος αρχίζει τότε να τον ψάχνει ο ίδιος…
Μετά από λίγο λοιπόν βγάζει από την τσέπη του Κρητικού ένα πιστόλι και ρωτάει έκπληκτος τον Κρητικό γιατί έλεγε τόση ώρα ψέματα.
Κι ο Κρητικός γεμάτος καμάρι απαντάει:

- Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά αυτό είναι κομπιουτεράτσι.

- Κομπιουτεράκι; ρωτάει έκπληκτος ο υπεύθυνος.

-Ναι, κομπιουτεράτσι, γιατί εμείς στην Κρήτη έτσι λύνουμε τους λογαριασμούς μας…
...................................................................................
Πανηγύρια στην Κρήτη, μετά την νίκη του Γιάννη στο big - brother.


Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Αριστοτέλους 17: Ο Νείλος του Λοβέρδου


Αριστοτέλους 17 ο Νείλος του Λοβέρδου

Ο αλευρομάγειρος του μνημονίου κος Λοβέρδος κατέβασε ένα νομοσχέδιο κέλυφος που για να υλοποιηθεί θέλει 100 περίπου υπουργικές αποφάσεις.
Όλα φλου και ανάκατα για να αποτελέσει τομή καταπώς λέει στο τόπο μας στη δημόσια υγεία.
Στην πραγματικότητα για να υπηρετήσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και να διαλύσει κάθε λαϊκό δικαίωμα σε δωρεάν δημόσια υγεία.
Όταν θέλεις 100 εξειδικεύσεις σε ένα αχταρμά νομοσχέδιο σαν υπουργός κρατάς τα κλειδιά σε ένα ευαίσθητο κλάδο, γεμάτο διαφθορά.
Γίνεσαι η μίζα που κινεί τα νήματα πώς να κόβεις δυνατότητες υγείας από το λαό, που τον βλέπει σαν πελάτη και πως ναχει φτηνό ανήμπορο γιατρό να αντιδράσει όταν του κόβουν τα λίγα ψίχουλα για την επιστημονική εργασία που προσφέρει.
Καταπατάται η κλαδική σύμβαση των νοσοκομειακών για μισθούς και υπερωρίες. Οι εφημερίες των γιατρών που δεν φτάνουν θα πληρώνονται έξω από την ευρωπαϊκή νομοθεσία με αποτέλεσμα ο επειγόμενος ασθενής στο εφημερεύον μετά από 4-6 ώρες αναμονή και πληρωμή εισιτηρίου και εξετάσεων να αντιμετωπίζεται από ένα καταταλαιπωρημένο γιατρό.

Οι προσλήψεις 2000 νοσοκομειακών γιατρών ακόμα βρίσκουν κωλύματα να μην γίνουν και την ίδια καραμέλα την ακούμε από Κακλαμάνη, στον Αβραμόπουλο και από την Ξενογιαννακοπούλου στον τωρινό φωστήρα του Θα. Εν τω μεταξύ οι οξυμένες ανάγκες των μεγάλων νοσοκομείων παρόλη την αποτυχημένη συμβολή των διευθυντών μάνατζερ δείχνουν σε ένα αντικειμενικό παρατηρητή αυξημένη θνητότητα στα ΤΕΠ και πολύ αυξημένη νοσηρότητα στα νοσηλευτικά τμήματα.

Νόμους για τις προμήθειες και την εκλογίκευσή τους ακούω πολλούς από την εποχή των διαπιστώσεων περί τρωκτικών και αρπακτικών ,νομίζω Δεκέμβρη 2003 του Αλέκου Παπαδόπουλου. Οι τιμές φαρμάκου και παραϊατρικών εργαλείων ρυθμίζονται από το εκάστοτε ή Εμπορίου ή Ανάπτυξης και ξεκάθαρα για τον κάθε πολίτη φαίνεται ότι περιέχουν μίζες κομματικών ημετέρων και υποστήριξη χρονίως προμηθευτών με δόντι. Είναι σικέ και ότι τίμια συναλλαγή υφίστατο τείνει από ένα διεφθαρμένο σύστημα να περιθωριοποιηθεί. Θα μπορούσα να αναφέρομαι ώρες επί αυτού. Έτσι έφτασαν τα χρέη των νοσοκομείων να τους πνίγουν και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων να κλέπτονται και να μη λοιδορούνται οι κλέπτες και οι απατεώνες υπουργοί που τους διόριζαν.!
Φυσικά οι έμπιστοι όλης αυτής της φαρσοκωμωδίας που αποκαλούν πολιτική υγείας μηχανεύονται απάτες ακόμα και πίσω από την πλάτη της τρόικας και φυσικά βάζουν τα παιδιά των ΜΑΤ άλλοι μπλε άλλοι πράσινοι στις στολές, και με απλήρωτες υπερωρίες από ότι μου είπαν, να τα βάζουν με τους πατεράδες τους γιατρούς στην Αριστοτέλους 17.
Θέλουν μουλωχτά και με την τεχνητή έλλειψη γιατρών που έχουν προκαλέσει τα τελευταία δύο χρόνια στο ΙΚΑ αλλά και σε άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς να προκαλέσουν έμφραγμα στα ραντεβού και τους ασφαλισμένους και μετά αυτοί οι ανεύθυνοι ως τώρα εγκληματίες ,γιατί κόσμο έχουν σκοτώσει ήδη πολύ από τη δυσπραγία του ΕΣΥ και του ΙΚΑ, να καταρρίψουν το υπάρχον μερικά νοικοκυρεμένο μοντέλο το ΙΚΑ να πληρώνει ,να κρατά χαμηλές τιμές και συγχρόνως να προσφέρει στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας με άλλο, έμπνευσης Θατσερικών συμβούλων.
Μόνο που ξέρουν είναι να κατηγορούν τους γιατρούς του ιδρύματος που κρατούν ηρωικές ποσότητες και ποιότητες εργασίας πανελλαδικά ότι παρασέρνουν τους ασθενείς τάχα μου στα ιδιωτικά τους ιατρεία όταν ξέρουν ότι το 30% εξ αυτών δεν έχουν ιατρείο ,ότι οι οικονομικές δυνατότητες των ασφαλισμένων από το 2008 πιά δεν επιτρέπουν τέτοιες πολυτέλειες και ποιοι ακριβώς συνεργάτες τους είναι αυτοί που διαχειρίζονται τα χοντρά ποσά, τον μπεζαχτά στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Δεν φτάνει που χρωστάνε σε ελευθεροεπαγγελματίες όπως του ΟΠΑΔ τεράστια ποσά από υποχρεώσεις από Σεπτέμβρη 2009 ή και παλιότερα, που έχει κλείσει ο υπουργός οικονομικών την οικονομική πληρωμή χιλιάδων χρονίως πασχόντων και δικαιωματικές παροχές κάνοντάς τους να πληρώνουν από την τσέπη τους, κρύβουν δηλ πραγματικό έλλειμμα από τους πιστωτές τους ,αυτοί οι αυτόκλητοι και αποτυχημένοι σωτήρες. Τώρα με το νέο κατάπτυστο νομοσχέδιο βάζουν σφουγγάρι στα παλιά και φτιάχνουν έναν ΕΟΠΥ που καταχράται περιουσία του ΙΚΑ, βάζει διπλάσιο αριθμό δικαιούχων στις ουρές του ΙΚΑ και ξεφτιλίζει τις παροχές στους εργαζόμενους γιατρούς σε πληρωμή με χαρτάκια και στη μισή τιμή από το ονειρικό των 20 ευρώ ανά επίσκεψη που ίσχυε επί 2ετία μόλις.
Έτσι κατάφερε ο αδιάλλακτος Λοβέρδος να ενώσει όλους τους κλάδους ιατρών σε κοινή πάλη ενάντια στο νομοσχέδιό του. Όλοι οι φορείς ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου εκτός ενός δοτού συλλόγου ολιγάριθμων διευθυντών ΕΣΥ, αν είναι 30 νομάτοι, που με την παρρησία που τους διακρίνει δίνουν εύσημα στον υπουργό έτσι νάχει και συνενόχους.
Κατ αρχάς να μην μιλάμε για κατάληψη του Υπουργείου, οι πολίτες υπεύθυνοι γιατροί συνοικούν στο χώρο του ισογείου στο δεύτερο σπίτι τους στο υπουργείο που έχουν διαβεί άλλος 20 και άλλος 30 χρόνια από τη ζωή τους. Πονάμε το χώρο που διαφέντεψε τις ζωές μας τόσα χρόνια και ας μην έτυχε προσωπικοτήτων και οραματιστών υπουργών από την εποχή του Δοξιάδη και του Γεννηματά. Μπορεί να ζητάμε την άδεια από τον ΜΑΤατζή για ένα κατούρημα στις τουαλέτες του ισογείου αλλά δεν θα μας φιμώσει κανένας παπαγάλος των ΜΜΕ ή κανένα τσιράκι προσωρινού υπουργού για τα εγκλήματα που συντελούνται στο χώρο της υγείας.

Όντως συγκινητική ήταν η συμπαράσταση μεμονωμένων πολιτών ή οργανωμένων συναγωνιστών από το χώρο των δημοσίων υπαλλήλων ,των ασφαλισμένων του ΙΚΑ και των αγωνιζόμενων μηχανοκίνητων της ΕΘΕΛ.
Εκεί συναντάται ο αγροτικός της Εύβοιας με τον γιατρό των διοδίων.
Ο ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ από τη Σωτηρία με το γιατρό της Ευρωκλινικής.
Ο ελεγκτής συμβασιούχος του ΟΠΑΔ με τον ειδικευόμενο του Ασκληπιείου.
Ο πανεπιστημιακός από το Αττικό με τον ΕΣΥτη από το ΚΑΤ.
Και ο γιατρός του ΙΚΑ Κοκκινιάς με τον ΙΚΑτζή από τον Κεραμεικό, τον Άγιο Ιερόθεο και την Αγία Παρασκευή.
Θα γίνουν απεργίες θα γίνει συλλαλητήριο στο Σύνταγμα μπροστά στη Βουλή, παρακολουθήστε από τους φορείς σας το πρόγραμμα, ενημερώστε τους γύρω σας για τα τεκμαιρόμενα, πέφτει στα κανάλια πολύς οχετός και παραπληροφόρηση.
ΔΙΟΝΥΣΟΣ
ΠΗΓΗ: Βlogspot e-epiloges (με επίκαιρες φωτογραφίες)

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Τελεσίγραφο απο ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στον Φαραώ Μουμπάρακ, να φύγει ως την Παρασκευή.


Καθοριστικές ώρες για την Αίγυπτο
Λαοθάλασσα στο Κάιρο κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ
Αποφασισμένοι οι Αιγύπτιοι να επιφέρουν την πτώση του καθεστώτος
Κάιρο, Αίγυπτος
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι έχουν κατακλύσει την κεντρική πλατεία Ελευθερίας του Καΐρου στη μαζικότερη και ως φαίνεται πλέον καθοριστική διαδήλωση μέχρι στιγμής κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Το κίνημα της αντιπολίτευσης και ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι δίνουν «τελεσίγραφο» στον Μουμπάρακ να φύγει έως την Παρασκευή, ενώ οι ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι λένε «όχι» σε συνομιλίες μέχρι να πέσει το καθεστώς.
Στο Κάιρο διοργανώνεται η μεγαλύτερη αντικαθεστωτική διαδήλωση από την έναρξη της εξέγερσης, η «διαδήλωση του ενός εκατομμυρίου» όπως είχε προαναγγείλει η αντιπολίτευση. Η συμμετοχή ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες με το δίκτυο Αλ Τζαζίρα να μεταδίδει πως στην πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι -ακόμη και δύο σύμφωνα με άλλες πληροφορίες.
Μεγάλη διαδήλωση λαμβάνει χώρα και στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου.
Ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν να στέλνουν στην Αίγυπτο αεροσκάφη για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους και στο αεροδρόμιο του Καΐρου επικρατούν συνθήκες χάους. Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης επέστρεψαν στην Αθήνα τα τρία C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με τους Έλληνες που εξέφρασαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Με εντολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απομακρύνεται, εν τω μεταξύ, το μη αναγκαίο διπλωματικό προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών από την Αίγυπτο, ενώ η Γερμανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για όλη τη χώρα.
Ο αιγυπτιακός στρατός έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του λαού, γεγονός που οδηγεί πολλούς αναλυτές να δηλώνουν ότι η πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών.

ΠΗΓΗ: IN.GR