Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Το μπακαλο-δέφτερο ενός (πρωην) υπουργού Εθνικής Αμύνης.



ΑΚΗΣ-GATE
Κυνηγώντας τη χαμένη μίζα
Αποκαλυπτικές οι χειρόγραφες σημειώσεις του Ακη Τσοχατζόπουλου για διακίνηση χρημάτων στο εξωτερικό – Τι έγραφε για τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Αμυνας Γιάννη Σμπώκο ζητώντας να του επιστρέψει ποσό 1 εκατ. ευρώ
Ρεπορτάζ: Μίνα Μουστάκα

Αποκαλυπτικά στοιχεία που αποτυπώνουν ροή πολιτικού χρήματος στο εξωτερικό μέχρι και τα τέλη του 2010, κρατούσε στο αρχείο του ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός σημείωνε αναλυτικά σκέψεις και κινήσεις του, οι οποίες – κατά τις Αρχές – συνδέονται άμεσα με την υπόθεση για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων που ερευνούν τους τελευταίους μήνες.


Πρωταγωνιστής στο πρώτο μέρος των σημειώσεων του Ακη Τσοχατζόπουλου (σ.σ. έπεται δημοσιοποίηση και άλλων στοιχείων), εκτός από τον ίδιο τον πρώην υπουργό, είναι και ο άλλοτε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας Γιάννης Σμπώκος. Ο τελευταίος – σύμφωνα πάντοτε με τις χειρόγραφες σημειώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου – φέρεται να είχε αναλάβει να βγάλει στο εξωτερικό ένα εκατομμύριο ευρώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2010. 
Ωστόσο, ο Γ. Σμπώκος δεν αποδείχθηκε – κατά την εκδοχή του πρώην υπουργού – συνεπής και για τον λόγο αυτό του απευθύνει δεκάδες γραπτά σημειώματα, ζητώντας του να του επιστρέψει τα χρήματα.

«Πριν από καιρό έφθασα στο σημείο να ζητήσω βοήθεια, θα θυμάσαι, να συνεφέρουμε τον Σμπώκο που τα τελευταία χρόνια αυθαίρετα σταμάτησε, παρά τη συμφωνία που κάναμε, να μου στέλνει σταδιακά έξω (τμηματικά ) το ποσό του ενός εκατομμυρίου που συμφωνήσαμε την Πρωτοχρονιά του 2010!».
Απόσπασμα από το χειρόγραφο αρχείο που κρατούσε ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, στο οποίο ουσιαστικά ομολογεί τη διακίνηση-ροή χρημάτων στο εξωτερικό ακόμη και στο τέλος του 2010. Είναι αλήθεια βέβαια ότι αποφεύγει να αποκαλύψει στο κατά τα άλλα λεπτομερές σημειωματάριό του την αληθινή πηγή της προέλευσης των χρημάτων, που με επίμονο όμως τρόπο ζητούσε να του επιστρέψει ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Γιάννης Σμπώκος.

ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ. Εργο του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος έχει κάνει φύλλο και φτερό τις τελευταίες ημέρες το αρχείο και τα ημερολόγια του Ακη Τσοχατζόπουλου, είναι να εντοπίσει την αιτία για το οικονομικό αλισβερίσι των δύο ανδρών, όπως παραστατικά προκύπτει σε πολλές σελίδες της δικογραφίας. Είναι εντυπωσιακό το στοιχείο ότι μέσω των σημειώσεών του ο πρώην υπουργός, ο οποίος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, ουσιαστικά δείχνει στη Δικαιοσύνη τον δρόμο για να ψάξει λογαριασμούς του και στο εξωτερικό.
Οι αποκαλυπτικές σημειώσεις διά χειρός Ακη δεν αφήνουν περιθώρια για τους ανοιχτούς οικονομικούς λογαριασμούς που είχε με τον πάλαι ποτέ στενό του συνεργάτη. Από ό,τι φαίνεται μάλιστα οι δυο τους, προτού «τα σπάσουν», είχαν στενές σχέσεις και γνώριζε πολλά ο ένας για τη δράση του άλλου. Βέβαια, τα ποινικά όρια αυτής της συνεργασίας μένει να εξακριβωθούν από τη Δικαιοσύνη καθώς, όπως είναι γνωστό, ο Ι. Σμπώκος ελέγχεται ποινικά για την υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων.
Δεκάδες είναι τα χειρόγραφα σημειώματα του Ακη Τσοχατζόπουλου, που σε διαφορετικό ύφος και γραφή φέρονται να απευθύνονται στον Ι. Σμπώκο. Το γεγονός αυτό προκαλεί εντύπωση σε δικαστικούς και νομικούς κύκλους που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους ο πρώην υπουργός κατέγραφε όλες του τις σκέψεις και τις κινήσεις γύρω από το φλέγον για αυτόν θέμα.
«Γιάννη, εσύ ξέρεις. Δεν έχεις δικαίωμα να τα κρατάς. Είναι μια παλιά επιτυχής συνεργασία μας, με σοβαρά αποτελέσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε μία από τις χιλιάδες σελίδες που κατασχέθηκαν από τις Αρχές εκείνο το πρωινό της 11ης Απριλίου 2012 όπου συνελήφθη ο Ακης Τσοχατζόπουλος. «Ο πρώην υπουργός μάλλον... πιάστηκε στον ύπνο», σχολίαζε χθες ένα παλαιός δικηγόρος θέλοντας να δείξει ότι ουσιαστικά με το αποδεικτικό υλικό που κρατούσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος το μόνο που έκανε ήταν να διευκολύνει το έργο των δικαστικών Αρχών.
«Γιάννη, δεν έχεις δικαίωμα να τα κρατήσεις! Εσύ δεν είσαι κλέφτης! Δεν είσαι απατεώνας! Εφερες τα χρήματα;», ρωτά σε άλλο χειρόγραφο σημείωμα χωρίς να κρύβει την αγωνία του. «Γι' αυτό δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Φέρε άμεσα τα χρήματα», λέει σε άλλο σημείο της ογκωδέστατης δικογραφίας.

ΟΛΑ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ. Οι επίμαχες σημειώσεις δεν φέρουν συγκεκριμένη χρονολογία, όπως τα ημερολόγια που κρατούσε ο πρώην υπουργός και σημείωνε με την ίδια επιμέλεια όλα τα ραντεβού που είχε, εντός και εκτός γραφείου, κάθε μέρα με πρόσωπα από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο. Ωστόσο από μια προσεκτική ανάγνωση διαπιστώνει κανείς ότι οι σημειώσεις αυτές είναι πρόσφατες και φτάνουν μέχρι λίγο πριν από την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον του για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που τον έχει οδηγήσει στη φυλακή.
«Μου στερείς τα λεφτά σήμερα, στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύγκρουσης με τους διώκτες μου, τους άθλιους παλιανθρώπους... Εγώ μπαίνω επικεφαλής της δεύτερης φάσης με δίωξη από τον εισαγγελέα για ξέπλυμα», αναφέρει δίνοντας μόνος του το χρονικό στίγμα της σύνταξης των επίμαχων σημειώσεων, με παραλήπτη τον Γιάννη Σμπώκο - άγνωστο αν ποτέ έφτασαν σε αυτόν.
Οσο ξεφυλλίζει κανείς το αρχείο διαπιστώνει ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτικός: «Ξέρουμε και οι δυο μας τι χρήματα και από πού στείλαμε με εσένα έξω. Πριν δύο χρόνια σου πρότεινα αποδέσμευση και εκκαθάριση της παλαιάς μας συνεργασίας. Αρνήθηκες έμπρακτα να το προχωρήσουμε. Η μη επιστροφή από το 2010, παρά τις υποσχέσεις και τις συμφωνίες, των 900.000 ευρώ που εγκρίθηκαν από τους δικούς σου, γιορτές 2010, ήταν η μεγαλύτερη ζημιά για εμένα. Γι' αυτό κάλυψε άμεσα την οφειλή σου και τα υποσχεμένα 900.000 ευρώ. Ξεκίνα τώρα με δύο-τρεις κατοσταριές και μέσα στον μήνα τον άλλο τα υπόλοιπα».
Υπάρχουν μάλιστα και κάποια γεγονότα, τα οποία ο κατά τα άλλα περιγραφικός και λεπτομερής συντάκτης του ημερολογίου διστάζει να τα συμπεριλάβει στο αρχείο του σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ και δέκα μέρες κάτι "νέο". Υφίσταμαι απειλή και απαίτηση "εξόδου"!!! Από κοντά όμως αυτά! Ερχονται και άλλες εξελίξεις, όπως γνωρίζουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: