Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

Δήμος είναι αυτό, ή αλημπαμπάδικο με τους 40 κλέφτες;


Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων παραβατικότητας από υπαλλήλους


Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται πως είναι το τελευταίο περιστατικό με την υπεξαίρεση από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, μιας και μετά τις καταγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς για διάφορους υπαλλήλους του δήμου ή των δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών για απαράδεκτες συμπεριφορές 
και φυσικά την υπεξαίρεση 1,3 εκ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου Ιωαννιτών
η Δημοτική Αρχή καλείται να βάλει ένα τέλος σε τέτοια φαινόμενα που πλήττουν το κύρος του δήμου, αλλά προ πάντων δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινή του λειτουργία.
Αυτό τόνισε, σε έντονο ύφος, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Μωυσής Ελισάφ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με αφορμή το τελευταίο περιστατικό, σημειώνοντας ότι οι ευθύνες της διοίκησης που «ανέθρεψαν» τέτοιες συμπεριφορές είναι πολλές και βαρύνουν τόσο τις προηγούμενες δημοτικές αρχές όσο και την τωρινή από την οποία ζήτησε να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προκείμενου να πατάξει τέτοια φαινόμενα κακοδιαχείρισης αλλά και συμπεριφοράς υπαλλήλων.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος έκανε λόγο για 12 ΕΔΕ που έχουν διαταχθεί κατά υπαλλήλων του δήμου καθώς και για δυο περιπτώσεις που αφορούν ερώτημα για απόλυση, θέλοντας να δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα συμπεριφοράς και μη ανταπόκρισης ορισμένων εργαζομένων. Μάλιστα ανέφερε ότι έγινε έκκληση σε υπαλλήλους να εμφανιστούν στη δουλειά τους και δεν ανταποκρίθηκαν...

40.000 ευρώ η υπεξαίρεση
Ο κ. Ελισάφ μαζί με τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, Γιώργο Λώλη, έκαναν γνωστό πως το ύψος των οφειλών που υπάρχουν από δήμους στο Θέατρο φτάνει τις 135.000 ευρώ και αφορούν τιμολόγια της περιόδου 2003-2010.
Όπως τόνισαν μετά την προτροπή των ορκωτών λογιστών να κλείσουν τις τρύπες αυτές, ενημέρωσαν με επιστολή τους όλους τους δήμους για τις παλιές τους οφειλές και βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν τρεις απ' αυτούς τους απάντησαν ότι είχαν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους.
Πρόκειται για τους δήμους Βέροιας, Πωγωνίου και Ζαγορίου και για τιμολόγια που φτάνουν τα 40.000 ευρώ και που σύμφωνα με τον κ. Λώλη συγκεκριμένος υπάλληλος τα εισέπραξε αλλά ουδέποτε τα έφερε στα ταμεία του Θεάτρου.
Ο κ. Λώλης ανακοίνωσε πως μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ αποφασίστηκε ομόφωνα να κατατεθεί μήνυση για υπεξαίρεση τόσο κατά του συγκεκριμένου υπαλλήλου όσο και κατά παντός υπεύθυνου, ενώ σημείωσαν ότι ο εν λόγω υπάλληλος δεν απολογήθηκε ούτε προχθές ζητώντας ακόμα τέσσερις ημέρες προθεσμία για να το κάνει.
Ο κ. Ελισάφ επισήμανε ότι η όλη υπόθεση άρχισε μετά από παρότρυνση των ορκωτών λογιστών να ελεγχτούν τα ανεξόφλητα τιμολόγια γιατί προέρχονταν από πολύ παλιά και υπήρχαν δύο κίνδυνοι. Πρώτον τα πιο παλιά να διαγραφούν και δεύτερον σε μια εποχή που όλοι οι οργανισμοί και οι δημοτικές επιχειρήσεις απειλούνται με κατάργηση το ΔΗΠΕΘΕ εμφάνιζε τεράστιους προϋπολογισμούς με λίγα όμως έσοδα , κάτι που σημαίνει ότι κινδύνευε άμεσα η ύπαρξή του.Πρόσθεσε δε ότι ο έλεγχος δεν έχει τελειώσει και ότι στο μέλλον μπορεί το ποσό που υπεξαιρέθηκε να μεγαλώσει.

Αρνητική η εικόνα των υπηρεσιών
Ο κ. Ελισάφ με αφορμή όμως το περιστατικό αυτό βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει έντονη κριτική στον τρόπο λειτουργίας όλων σχεδόν των υπηρεσιών του δήμου, αλλά και στους τοπικούς άρχοντες που τόσα χρόνια χάιδευαν αντί να τραβούν τα αυτιά σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων, μικρών ή και μεγαλύτερων.

Είπε λοιπόν ότι η πρέπει επιτέλους όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη σημερινή εικόνα του δήμου γιατί όπως υποστήριξε από προσωπική εμπειρία σχεδόν καμία υπηρεσία δεν λειτουργεί σωστά.

«Οι τοπικοί άρχοντες έχουν την ευθύνη γι' αυτό που συμβαίνει. Πρέπει να υπάρξει άμεσος έλεγχος γιατί δεν τηρείται κανένας κανόνας. 

Η συνολική εικόνα των υπηρεσιών του δήμου είναι αρνητική», είπε ο κ. Ελισάφ αποδίδοντας ευθύνες σε όσους καλλιέργησαν και ανέχτηκαν τέτοιες συμπεριφορές, εννοώντας φυσικά τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, αλλά και σε όσους σήμερα δεν έχουν δείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα να τις σταματήσουν.
Από τα πυρά του δεν ξέφυγαν ούτε οι συνδικαλιστές για τους οποίους είπε ότι δεν θα πρέπει να συμπεριφέρονται ως εργατοπατέρες, ενώ κλείνοντας ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως τουλάχιστον από την πλευρά του Δ.Σ του ΔΗΠΕΘΕ δεν υπάρχει καμία διάθεση να χρησιμοποιηθεί το περιστατικό αυτό ως αντιπερισπασμός για οτιδήποτε έχει προηγηθεί στο δήμο.

Μαζεύτηκαν πολλά...
Σε ότι αφορά πάντως την λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου και την συμπεριφορά μερίδας υπαλλήλων να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που από τη σημερινή δημοτική αρχή υπάρχουν καταγγελίες αλλά και παράπονα για τον τρόπο που λειτουργούν ορισμένοι υπάλληλοι.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε την κόντρα που είχε δημιουργηθεί στη ΔΕΥΑΙ με αφορμή την μετακόμιση ορισμένων γραφείων στο Πέραμα και τους υπαλλήλους να κάνουν ουσιαστικά λευκή απεργία προκαλώντας την «έκρηξη» του αντιπροέδρου Δημήτρη Θεμελή, ούτε φυσικά και τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα για την υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου, την πρώην υπάλληλο της ΑΔΕΙ που καταδικάστηκε για 22 μήνες φυλάκιση επειδή
εισέπραττε χρήματα για λογαριασμό των ΚΔΑΠ και τα έβαζε στην τσέπη της και τελευταία την υπεξαίρεση από το παρελθόν στο ΔΗΠΕΘΕ,
 που μπορεί να μην είναι και το τελευταίο περιστατικό ...

ΠΗΓΗ ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: