Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Αν ο Δοσίθεος ήταν σαν τον Εφραίμ.


(από τον Γ. Παπαδόπουλο)

Αν ο Δοσίθεος σκεφτόταν όπως o Εφραίμ…

...τότε η περιοχή της Αγίας Τριάδας Αγρινίου θα ανήκε στην Ιερά Μονή της Τατάρνας!!!
Mε ντεσκερέ του 1812 του Αλή Πασά που σώζεται στα Γενικά Αρχεία του Kράτους, η Αγία Τριάδα του Αγρινίου και επτά στρέμματα (περιοχές …φιλέτο) που την περιβάλλουν χαρακτηρίζονταν Μετόχι της Ιεράς Μονής Παναγίας. Τατάρνης Ευρυτανίας.

Εξάλλου δικαστήρια της Ιεράς Συνόδου αποδίδουν αυτό το χώρο στο μοναστήρι. Όταν ανέλαβε ο σημερινός της ηγούμενος, ο αρχιμανδρίτης Δοσίθεος, τον επισκέφθηκαν δικηγόροι και συμβολαιογράφοι από το Αγρίνιο και του υπενθύμισαν πως τα κτήματα τα μοναστηριακά, είναι σαν τα δημόσια, δεν υπάρχει χρησικτησία και τον κάλεσαν να διεκδικήσει δικαστικώς την περιοχή αυτή και να πάρει αποζημιώσεις."Εγώ κατάρες από χριστιανούς δεν μαζεύω" ήταν η απάντηση του…

Την ιστορία αυτή, ο Αρχιμανδρίτης Δοσιθεος την ανέφερε στη ραδιοφωνική εκπομπή "Ο Λόγος του Θεού στο λαό του Θεού" του Παναγιώτη Κουτσούκη στον εκκλησιαστικό ραδιοφωνικό σταθμό της πόλεώς μας "Ο Πατροκοσμάς 106,3 fm". Και την ανέφερε σε αντιπαραβολή με την περίπτωση του Βατοπαιδίου. Σύμφωνα με τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Τατάρνας, το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό".

Μπορεί να δικαιούσαι κάτι αλλά δεν το απαιτείς. Γιατί ζυγίζεις τα πράγματα. Το σκάνδαλο το οποίο θα επέλθει…" σημείωσε.

Ως γνωστόν ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ υποστηρίζει πως προχώρησε στις ενέργειες των ανταλλαγών για να ανακαινίσει το μοναστήρι που το βρήκε σε πλήρη εγκατάλειψη.

Τι έκανε αντίστοιχα ο Δοσίθεος; "Όταν πρωτόρθα στο μοναστήρι - τα λέω αυτά της Παναγίας θαύματα, όχι δικά μου θαύματα - κοιμήθηκα κάτω από μια ροδιά και δεν είχα ούτε καν μαξιλάρι, και έβαλα τα παπούτσια μου για μαξιλάρι.

Αυτή ήταν η περιουσία μου όλη. Και με τη βοήθεια του Θεού το μοναστήρι ξαναστήθηκε.

Και με τη Χάρη της Παναγίας, έγινε ένα μοναστήρι που προσπαθεί να μην σκανδαλίζει. Τα φέρνει η Παναγία…

Μπορεί να τα φέρνει δεκάρα - δεκάρα, αλλά τα φέρνει.

Ε, να μην θέλω να έχω τη μισή Αιτωλοακαρνανία κτήμα για να κάνω το μοναστήρι. Να μου λείπει.

Ούτε να μην έρχομαι σε αντιδικία και σε δικαστήρια με καταπατητές και φτωχούς ανθρώπους.. Αυτά είναι όλα έξω από την καλογερική.

Εμείς γίναμε καλόγεροι να σώσουμε τη ψυχή μας, δεν γίναμε για να κάνουμε δικαστήρια, να πάρει η ευχή να πάρει. Εκτός αν μας τρέφουν τα δικαστήρια" διηγείται ο ίδιος στην ραδιοφωνική του συνέντευξη .

Ο Αρχιμανδρίτης Δοσιθεος, μια ξεχωριστή προσωπικότητα του εκκλησιαστικού και όχι μόνο, χώρου, εξήγησε γιατί δεν διεκδίκησε την Αγία Τρίαδα.

Απάντησε ως εξής: "Διάβασε, την "προς Διόγνητον επιστολή" που είναι ένα θαυμάσιο κείμενο.

Λέει ότι οι χριστιανοί "πατρίδας οικούσιν αλλά ως ξένας". Τι είμαστε εμείς, εδώ πέρα ε; "Μνήσθητι της Μονής ενί παροικούμεν"

Παροικία είναι εδώ βρε παιδάκι μου! Εδώ έρχεσαι για πέντε χρόνια, για δέκα χρόνια, για 50 χρόνια, για εκατό χρόνια. Έφυγες έρμε.

Πως έγραφαν οι παλαιοί πατέρες στα κελιά τους: Κελίον μου, κελίον μου, σήμερον εμού, αύριο ετέρου και ουδέποτε τινός".

Φτιάξαμε μοναστήρι με τη βοήθεια της Παναγιάς μας". Και αναρωτήθηκε για την περίπτωση της Βατοπαιδίου: "Μπορεί ο καλόγερος να σκέφτεται έτσι;

Γιατί αν σκέφτεται έτσι ο καλόγερος, ο άλλος κόσμος έξω πρέπει να σφάζεται".

Το παράδειγμα του γέροντος Δοσιθέου δεν το ακολούθησε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Εφραίμ…

Δυστυχώς για τον ίδιο και τους… κυβερνώντες, έσπειρε ανέμους και θέρισε θύελλες .

Και ευτυχώς για όσους μένουν στην περιοχή της Αγίας Τρίαδας, ο Δοσίθεος δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Εφραίμ…

(To δημοσίευμα είναι της εφημερίδας "Πολιτεία Αιτωλων και Ακαρνάνων''

1 σχόλιο:

Miltos είπε...

Να θυμηθούμε εδώ τον τότε μητροπολίτη Ιωαννίνων Σεραφείμ (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο) που παρεχώρησε στο Δημόσιο την μεγάλη έκταση στη Μονή Δουρούτης και χτίστηκε εκεί η πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων.