Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών ο Ιάπωνας που γλίτωσε από τις δυό ατομικές βόμβες

ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Την τελευταία του πνοή άφησε την Τετάρτη ο Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι, ο άνθρωπος που γνώρισε από κοντά τον όλεθρο της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι και επέζησε για να τον διηγηθεί.

Ήταν 6 Αυγούστου 1945, όταν βρέθηκε για επαγγελματικό ταξίδι στη Χιροσίμα. Υπέστη σοβαρά εγκαύματα από την έκρηξη, ενώ αναχώρησε από την πόλη για το Ναγκασάκι μόλις μία μέρα προτού πέσει εκεί η δεύτερη ατομική βόμβα.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Γιαμαγκούτσι πέθανε σε ηλικία 93 ετών ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Πολλοί Ιάπωνες έχουν λάβει πιστοποιητικό (χιμπακούσα, στα ιαπωνικά) ότι επέζησαν του ολέθρου, γεγονός που τους εξασφαλίζει σειρά ιατρικών και οικονομικών παροχών.

Ωστόσο, το 2009 ο Γιαμαγκούτσι αναγνωρίστηκε ως ο μόνος που κατάφερε να γλιτώσει και από τις δύο ατομικές βόμβες. «Η διπλή έκθεση στη ραδιενέργεια είναι πλέον επίσημο γεγονός. Θα μπορεί να διηγηθεί στις επόμενες γενιές τη φρικτή ιστορία των βομβών, ακόμα και όταν εγώ θα έχω πεθάνει» είχε πει ο ίδιος.

Συνολικά πιστεύεται ότι 165 Ιάπωνες είχαν βρεθεί και στις δύο πυρηνικές εκρήξεις και επέζησαν, ο Γιαμαγκούτσι όμως είναι ο μοναδικός που αναγνωρίσθηκε επισήμως. Γεννημένος το 1916 στο Ναγκασάκι, εργαζόταν ως μηχανικός για τη Μitsubishi Ηeavy Ιndustries και βρισκόταν σε επαγγελματική αποστολή στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945, όταν το αμερικανικό βομβαρδιστικό Ενόλα Γκέι έριξε στην πόλη αυτή την πρώτη ατομική βόμβα.
Ο Γιαμαγκούτσι περπατούσε στον δρόμο σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το «σημείο μηδέν», την περιοχή κάτω από το σημείο της έκρηξης, καθώς η βόμβα εξερράγη πάνω από την πόλη. Με σοβαρά εγκαύματα στα χέρια και χωρίς να έχει καταλάβει τι ακριβώς συνέβη, κατάφερε να επιστρέψει δύο ημέρες αργότερα στην οικογένειά του, στο Ναγκασάκι.
Και στις 9 Αυγούστου 1945 βρισκόταν στο γραφείο του στη Μitsubishi και εξηγούσε στους συναδέλφους του αυτό που είχε ζήσει όταν η δεύτερη βόμβα εξερράγη πάνω από την πόλη.
«Πίστεψα ότι το σύννεφο με τη μορφή μανιταριού με είχε ακολουθήσει μέχρι εδώ» είπε αργότερα.

Από τις βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι σκοτώθηκαν αντιστοίχως 140.000 και 75.000 άνθρωποι, είτε αμέσως από τις εκρήξεις είτε τους επόμενους μήνες από τη ραδιενέργεια.
Ο Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι άρχισε να διηγείται την ιστορία του μόλις το 2005 αφού πέθανε από καρκίνο, στα 59 του, ο δεύτερος γιος του, που ήταν μωρό όταν η βόμβα εξερράγη στο Ναγκασάκι.
Το 2006, ένα ντοκιμαντέρ κατέγραψε την ιστορία του και ο Γιαμαγκούτσι εκφώνησε ομιλία στον ΟΗΕ. «Αφού είχα δύο φορές την εμπειρία ατομικών βομβαρδισμών και επέζησα, η μοίρα μου είναι να μιλάω γι΄ αυτούς» είπε, ελπίζοντας ότι η μαρτυρία του θα χρησιμεύσει για να απαγορευθούν οριστικά τα πυρηνικά όπλα.
Τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια διάσκεψης που έγινε στο Ναγκασάκι και στην οποία έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή του, είπε ότι έστειλε επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την ομιλία που είχε εκφωνήσει ο τελευταίος στην Πράγα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα.
«Πίστεψα βαθιά στα λόγια του και στην ιδέα να δράσουμε όλοι μαζί για να καταργήσουμε όλα τα πυρηνικά όπλα» είχε δηλώσει.
Στις 22 Δεκεμβρίου δέχθηκε την επίσκεψη του Αμερικανού σκηνοθέτη του «Τιτανικού» και του «Άβαταρ» Τζέημς Κάμερον, ο οποίος σχεδιάζει να γυρίσει μια ταινία για τις ατομικές βόμβες.
Σύμφωνα με την οικογένειά του, μετά τη συνομιλία του με τον σκηνοθέτη, ο Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι είπε: «Η αποστολή μου τελείωσε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: