Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Που βρίσκεται, τι γνωρίζετε για την Αϊτή;

Οι αργές αλλά ασταμάτητες γεωλογικές διεργασίες στο φλοιό της Καραΐβικής συνδυάστηκαν με την άγνοια και την ακραία φτώχια για να προκαλέσουν την ισοπέδωση της Αϊτής με δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, εκτιμούν τώρα οι επιστήμονες. Προειδοποιούν μάλιστα για νέους σεισμούς τα επόμενα χρόνια.
Ένας πρώτος βασικός παράγοντας ήταν ότι ο σεισμός των 7,3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ εκδηλώθηκε σε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, και μόλις 25 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.
«Επειδή η δόνηση ήταν τόσο μεγάλη και συνέβη σε τόσο μικρό βάθος, είναι αναμενόμενο οι ζημιές να είναι εκτεταμένες» εξήγησε στο AFP o του Γιαν Κλίνγκερ του Ινστιτούτου Φυσικής της Υδρογείου στο Παρίσι.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS), το σημείο στο οποίο ξύπνησε ο Εγκέλαδος βρίσκεται στο όριο ανάμεσα στην τεκτονική πλάκα της Καραϊβικής και την πλάκα της Βορείου Αμερικής. Κατά μήκος του ορίου αυτού οι δύο πλάκες ολισθαίνουν πλάγια στον άξονα ανατολής-δύσης, με πολύ μικρή όμως ταχύτητα.
Οι μεταβολές στο υπέδαφος είναι τόσο ανεπαίσθητες ώστε η ενέργεια χρειάστηκε έναν αιώνα για να συσσωρεθεί αρκετά μέχρι να προκαλέσει σεισμό.
Ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός στην περιοχή είχε καταγραφεί το 1860 και πριν από αυτό το 1770.
Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι δεν είχαν συνειδητοποιήσει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο κάτω από τα πόδια τους. Με το θέμα της σεισμικής ασφάλειας να έχει αγνοηθεί, τα κτίρια της Αϊτής, της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου, αποδείχθηκαν τελικά ακατάλληλα.
Ελάχιστα κτίρια στη χώρα ήταν κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα. «Βλέποντας τις εικόνες, φαίνεται ότι οι κατασκευές αποτελούνται από τούβλα λιγνιτότεφρας ή κάρβουνου, ενώ αυτό που χρειάζεται κανείς στις ζώνες σεισμών είναι μεταλλικές ράβδους που συγκρατούν τα τούβλα» ανέφερε η Σάντι Στίσεϊ, διευθύντρια του Ερευνητικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ούλστερ της Β.Ιρλανδίας.

Αλλοι γεωλόγοι επισήμαναν μάλιστα ότι το ρήγμα της Αϊτής έχει χαρακτηριστικά που προμηνύουν νέους ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή τα επόμενα χρόνια.
Όπως εξήγησε ο Πασκάλ Μπερνάρ του Ινστιτούτου Φυσικής της Υδρογείου, στο ρήγμα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ντόμινο, κατά το οποίο ένας σεισμός ενεργοποεί γειτονικές περιοχές του ίδιου ρήγματος, ή άλλα ρήγματα, και προκαλεί τελικά νέα δόνηση.
Σύμφωνα με τον Ρότζερ Σίρλ του Πανεπιστημίου του Ντάραμ της Αγγλίας, το ενδεχόμενο νέου σεισμού «είναι σίγουρο για τα επόμενα χρόνια».


H Δημοκρατία της Αϊτής αποτελεί μια χώρα που καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα του νησιού της Ισπανιόλας που βρίσκεται στην Καραϊβική. Στη δικαιοδοσία της περιλαμβάνει και τα μικρότερα νησιά La Gonâve, La Tortue (Tortuga), Les Cayemites, και Île a Vache, ενώ το ακατοίκητο νησί Ναβάσα διεκδικείται τόσο από τη χώρα αυτή όσο και από τις ΗΠΑ.

Η Αϊτή μοιράζεται το νησί της Ισπανιόλας με την Δομινικανή Δημοκρατία. Το χερσαίο τμήμα της Αϊτής καταλαμβάνει 27.750 τετραγωνικά μέτρα. Ο πληθυσμός της είναι 9.035.536, με βάση τις εκτιμήσεις του 2009.[1]

Η πρωτεύουσα της Αϊτής είναι το Πορτ-ο-Πρενς (Port-au-Prince), που βρίσκεται στο κύριο νησί, την Ισπανιόλα. Πρώην γαλλική κτήση, η Αϊτή ήταν η δεύτερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που διακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1804.
Η χώρα έγινε η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία Αφροαμερικανών και το μόνο κράτος που γεννήθηκε έπειτα από επιτυχημένη επανάσταση των δούλων.
Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας έγινε την 1η Ιανουαρίου 1804.
Παρά τη σχετική μακροζωία της, είναι η πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου. Τώρα η Αϊτή βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, μετά το πραξικόπημα που καθαίρεσε τον πρόεδρο Ζαν-Μπετράν Αριστίντ (Jean-Bertrand Aristide) στις 29 Φεβρουαρίου του 2004.

Το όνομα της χώρας σημαίνει «υψηλή γη».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

(Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, την οποία ακολούθησε μετασεισμός 5,9 βαθμών, συγκλόνισε την Αϊτή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει στην πρωτεύουσα της χώρας, Πορτ Ο Πρενς και υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες νεκροί.
Το Κέντρο Πρόβλεψης Τσουνάμι του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι προς τις περισσότερες χώρες της Καραϊβικής, όπως η γειτονική Δομηνικανή Δημοκρατία, η Κούβα και οι Μπαχάμες.
«Καταστροφικά κύματα τσουνάμι δεν έχουν καταγραφεί ιστορικά μετά από σεισμούς στην περιοχή και στα σχετικά στοιχεία που τηρούμε» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κέντρου.
«Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα της πρόκλησης τοπικού τσουνάμι που μπορεί να πλήξει τις ακτές που εκτείνονται σε απόσταση το πολύ 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού» καταλήγει η ανακοίνωση.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ Ο Πρενς και είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει στην πρωτεύουσα της Αϊτής και υπάρχουν δεκάδες νεκροί.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: