Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Οι πιτσιρικάδες από τη Βενεζουέλα τολμούν και παίζουν Στράους στο Σάλτζμπουρκ.


Η Ορχήστρα Νέων Τερέζα Καρένιο, περιλαμβάνει τους καλύτερους μουσικούς λυκείων της Βενεζουέλας μέσω του πρωτοποριακού μουσικού προγράμματος Ελ Συστέμα. Εδώ, υπό την διεύθυνση του Γκουστάβο Ντουνταμέλ, παίζουν Radetsky Marsch Op.228 του Johann Strauss στο Saltzburg το 2008.

Στη μακρινή Βενεζουέλα εδώ και 30-τόσα χρόνια ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το El Sistema (Fundación del Estado para el Sistema Nacional de las Orquestas Juveniles e Infantiles de Venezuela).Ένας ντόπιος μουσικός, ο Χοσέ Αμπρέου, βάλθηκε να μαζέψει παιδάκια στις πιο φτωχές, τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, τις πιο βουτηγμένες στο έγκλημα και στο πάρε-δώσε των ναρκωτικών, και να τα κάνει μουσικούς.

Το πράγμα προχώρησε σιγά-σιγά, χωρίς λεφτά και άρχισε να αποδίδει καρπούς.Πέρασαν τα χρόνια, 250.000 (!) παιδάκια έμαθαν μουσική, και άρχισαν να φτιάχνονται σχολικές ορχήστρες.

Οι ορχήστρες σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν τις 100 και από αυτές οι 90 είναι συμφωνικές. Οι καλύτεροι από αυτούς τους νεαρούς μουσικούς μαζεύονται σε κεντρικές ορχήστρες, με κορυφή την Ορχήστρα Σιμόν Μπολιβάρ, που αυτή την εποχή διευθύνει άλλο ένα προϊόν del Sistema, ο 28χρονος μαέστρος Γουστάβο Ντουνταμέλ, που είναι επίσης εδώ και λίγους μήνες ο νέος μαέστρος της Φιλαρμονικής του Λος Άντζελες.





Έκαναν τουρνέ οι Βενεζουελάνοι πιτσιρικάδες με τον πιτσιρικά μαέστρο τους και παίξανε και στο Σάλτσμπουργκ. Μάλλον καλά θα έπαιξαν, γιατί οι απαιτητικοί Σαλτσμπουργκαίοι ζήτησαν και ανκόρ. Ξεκίνησε το ανκόρ με μία πόλκα κάπως οικείο και με την πρώτη φράση των εγχόρδων οι Σαλτσμπουργκαίοι αναγνώρισαν το κομμάτι και χειροκρότησαν.

Μάλλον δεν περίμεναν ότι οι Ινδιάνοι πιτσιρικάδες θα τολμούσαν να παίξουν Στράους και μάλιστα στην Αυστρία. Και κάνει zoom-out η κάμερα και θολώνει ο νους. Πρόκειται για ΜΕΓΑΛΗ ορχήστρα, διπλή, καμμιά διακοσαριά άτομα. Και παίζουν καλά οι άτιμοι.

ΠΗΓΗ: Blogspot e-epiloges dionysos

4 σχόλια:

kala-nea.gr είπε...

καταρχάς να σας ευχαριστήσουμε που μας περιλαμβάνετε στη λίστα των αγαπημένων σας ιστολογίων..
επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως από το νέο έτος έχουμε μετακομίσει στο www.kala-nea.gr συνεπώς μπορείτε να αντικαταστήσετε στην λίστα των ιστολογιών σας το kala-nea.blogspot.com με το www.kala-nea.gr ώστε νa διατηρείται η λίστα σας ενημερωμένη..
καλή χρονιά..

Αρκουδπουρνάρ είπε...

Διόρθωση έγινε, συν επισύναψη και σε άλλο ιστολόγιο. Πάντα καλά νέα να μας λέτε!

kala-nea.gr είπε...

Ευχαριστούμε πολύ..
:)
σας παρακολουθούμε για κάθε καλό νέο..

Μαριανα είπε...

ό,τι πιο υπέροχο έχω διαβάσει τελευταία...

να'σαι καλά. Έπαιξαν καταπληκτικά το κομμάτι.