Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Αναμένεται επίθεση αφρικανικής σκόνης, λασποβροχές, υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.


Καιρικές συνθήκες που ευνοούν την «επίθεση» σκόνης από την Αφρική αναμένει για τις επόμενες μέρες η ΕΜΥ.
Συγκεκριμένα, το επόμενο τριήμερο η θερμοκρασία θα κυμαννθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει ακόμα και τους 21 βαθμούς.
Αναλυτικά, για αύριο προβλέπονται άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στα βορειοδυτικά και πιθανώς στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη
Στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Aιγαίου προβλέπονται νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες, με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο πρόσκαιρα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο.

Πρόγνωση για Παρασκευή
Για την Παρασκευή προβλέπονται αραιές νεφώσεις που το βράδυ στα δυτικά και βόρεια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ παραμένει και η πρόβλεψη για μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία νότιων διευθύνσεων 4 με 6 ενισχυμένοι στα πελάγη στα 7 μποφόρ. Θερμοκρασία, σε άνοδο από τα δυτικά, όπου θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.
………………………………………………………………….
Παλαιότερες εμφανίσεις του φαινομένου της λασποβροχής - αφρικανκής σκόνης.
Αμμο-ομίχλη πέρα από την Αφρική, από τη χώρα των Τουαρέγκ, η οποία συνήθως εμφανίζεται στη χώρα μας Μάιο, λόγω νοτιοδυτικών ανέμων και υγρασίας κάλυψε χθες πολλές περιοχές της Ελλάδας θυμίζοντας ταινίες του Αγγελόπουλου και του Ταρκόφσκι.

Η χθεσινή θολή ατμόσφαιρα που θύμιζε τη 17η Απριλίου του 2005 και του 2004 δεν επέτρεπε την ορατότητα σε λίγα μέτρα, δημιουργώντας παράλληλα και αναπνευστικά προβλήματα λόγω των αιωρούμενων σωματιδίων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και κάθε χρόνο έχουμε, ιδιαίτερα την άνοιξη, τέτοιου είδους συστήματα, από Φεβρουάριο έως αρχές Μαΐου. Αντίστοιχα φαινόμενα είχαμε στις 4 Μαΐου του 1998, 9 Μαΐου του 1994 και 11 Μαΐου του 1996. Ειδικά αυτή την περίοδο οι συνθήκες, οι γεωγραφικές και της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας είναι πιο ευνοϊκές. Ωστόσο μια βροχή θα καθαρίσει πλήρως το τοπίο.

Οι υψηλές τιμές στα αιωρούμενα σωματίδια, σε συνδυασμό με το υποκίτρινο νέφος που κάλυψε χθες το λεκανοπέδιο ανησύχησε τους ειδικούς επιστήμονες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Σε έκτακτη συνάντηση που έγινε στις 10 π.μ., όπως μας πληροφόρησαν οι αρμόδιοι, επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού τα σωματίδια δεν έχουν ανθρωπογενή προέλευση.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Μαχαίρας, διευθυντής του Τομέα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μας είπε «Το χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο επηρεάζει την ελληνική περιοχή και το κέντρο του βρίσκεται στη Νοτια Ιταλία και την Ελλάδα, από ό,τι φαίνεται δημιουργήθηκε στη Σαχάρα. Το χαμηλό αυτό, με βάθος 992, ατμοσφαιρική πίεση, κατευθύνεται προς τα βορειοανατολικά με πολύ μεγάλη βαροβαθμίδα (η μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης σε σχέση με την απόσταση) δημιουργεί θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη είχαμε ριπή ανέμου 25 μέτρα το δευτερόλεπτο».

Ο Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τονίζει: «Δεν είναι συνήθης ο συνδυασμός αυτός, εμφανίζεται 4- 5 φορές το χρόνο. Από την άποψη των αιωρούμενων σωματιδίων μπορεί κάποιος να πει ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι βοηθούν το αναπνευστικό».

«Για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα υπάρχουν δύο τρόποι» υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος, προϊστάμενος της μετεωρολογικής ομάδας του ΤΕΙ Χανίων, Μανώλης Λέκκας. «Να φυσήξει δυτικός άνεμος, οπότε έτσι θα γίνει η μεταφορά της αέριας μάζας και της σκόνης ανατολικότερα και αυτό είναι το πλέον αισιόδοξο σενάριο το οποίο περιμένουμε. Εάν φυσήξει θα έχει αποτέλεσμα να σκουπίσει ο αέρας την ατμόσφαιρα. Εάν βρέξει θα καθαρίσει μεν η ατμόσφαιρα, αλλά όλη αυτή η σκόνη θα μεταφερθεί στην επιφάνεια».

Προβλήματα
* Σοβαρά προβλήματα και βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ με αποτέλεσμα διακοπές στην ηλεκτροδότηση περιοχών, προκάλεσαν οι, πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις, άνεμοι που επικράτησαν από προχθές το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στην Κρήτη και τη Δυτική Ελλάδα. Το ξημέρωμα χθες όμως ήρθε με άπνοια και με σκόνη που μετέτρεψε τα Χανιά σε Σαχάρα με αποτέλεσμα, εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας, να ματαιωθούν πτήσεις της Πολιτικής Αεροπορίας από και προς το αεροδρόμιο των Χανίων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για κομμένα δέντρα στην εθνική οδό και μέσα στην πόλη, που δημιούργησαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων ή έπεσαν σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
-------------------------------------------------



«Ασυνήθιστη η διάρκεια και η ένταση»
Η χθεσινή αιωρούμενη σκόνη από τη βόρεια Αφρική σαν μετεωορολογικό φαινόμενο δεν είναι ασύνηθες, με τέτοια όμως ένταση και διάρκεια δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Η σαχαριανή ύφεση, δηλαδή το χαμηλό βαρομετρικό της βόρειας Αφρικής κινούμενο ανατολικά, προκάλεσε όχι μόνο βροχές και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες 9 Μποφόρ, αλλά μετέφερε και τόνους άμμου τόσο στην επιφάνεια όσο και στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από τον ελλαδικό χώρο και κυρίως στη νότια, την ανατολική και την κεντρική Ελλάδα. Στην επεξεργασμένη εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου METEOSAT, που έγινε στην ΕΜΥ, απεικονίζεται το σύννεφο της σκόνης που καλύπτει μέρος της Αιγύπτου και διαπερνώντας τη Μεσόγειο φθάνει έως την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Αττική και τμήμα του κεντρικού Αιγαίου. Στην Πελοπόννησο που οι μετεωρολογικές συννεφιές συνοδεύονται και με βροχές δεν απεικονίζεται καλά το σύννεφο της σκόνης. Επιπλέον παρατηρούμε και έναν άλλο κλάδο αυτής της σκόνης που κατευθυνόταν προς τη νότια Τουρκία. Η εικόνα αυτή λήφθηκε χθες, 24/2/2006, στις 10.45 τοπική ώρα.

Σε ό,τι αφορά την πρόγνωση του καιρού σήμερα, ο καιρός θα είναι σημαντικά βελτιωμένος, σε σύγκριση με χθες, καθώς και οι βροχές θα είναι λιγότερες σε ένταση και διάρκεια και θα σημειωθούν κυρίως στη δυτική, τη βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ οι νοτιάδες παρουσιάζουν ήδη εξασθένηση και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια σε Αιγαίο και Ιόνιο γίνονται κανονικά. Αύριο Κυριακή η βελτίωση θα είναι μεγαλύτερη.
Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/02/2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: